Search
Marti 11 August 2020
  • :
  • :

Consiliul Concurenţei: clemența este prioritară

foto 2Legal Magazin Events a organizat, cu sprijinul Consiliului Concurenței, cea de-a II-a ediţie a conferinţei Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței, pe data de 21 mai.

„Anul acesta ne-a mai rămas de modificat Legea principală a concurenței, nr. 21/1996. Nu cred că are nevoie de modificări substanțiale. Cred însă că are sens să existe modificări pentru a-i stimula pe cei care au încălcat legea să vină să recunoscă pentru a simplifica investigația. Clemența este prioritatea și cea mai avantajoasă pentru interesul public. Vrem să promovăm această metodă. Nu este însă foarte populară în România și în estul Europei, așa cum este în vest. Dacă o companie vine și recunoaște încălcarea legii poate beneficia de scutirea de la amendă sau de reducerea substanțială a acesteia. Am avut anul trecut un prim mare caz, iar firma care a recunoscut a beneficiat de imunitate pentru că nu aveam nicio dovadă pentru cazul respectiv. Am sancționat celelalte companii. La noi este populară recunoașterea la finalul investigației. În acest caz, reducerea este de numai 20%. Dezavantajul este că am muncit deja câțiva ani de zile pentru acea investigație. Vrem să promovăm recunoașterea timpurie”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.

chiritoiuPotrivit acestuia, instituţia pe care o conduce a dat anul trecut amenzi de 0,5-1% din cifra de afaceri pentru nerespectarea angajamentelor.

„Altfel, angajamentele nu sunt o prioritate pentru noi pentru că transmit mesajul greșit că dacă ai făcut ceva în neregulă promiți că nu mai faci și asta este tot”, a mai precizat Bogdan Chiriţoiu.

Raul Mihu, Partner, Dentons, a susţinut prezentarea cu titlul “Schimbul de informații – o perspectivă practică”.

„Schimburile de informații generează riscuri în măsura în care permit părților implicate să determine strategia de piață a concurenților lor. Este dificil de diferențiat între un schimb de informații și un cartel. Toate cartelurile implică un schimb de informații. Informațiile sensibile din punct de vedere concurențial înseamnă acele informații care nu ar fi în mod normal schimbate cu concurenții”, a declarat Raul Mihu, Partner, Dentons.

Potrivit acestuia, câteva exmple sunt: prețuri și discounturi, termeni și condiții, costuri și marje de profit, capacități de producție, valori și volume de producție/vânzări, importuri şi cote de piață.

Remus Ene, Avocat Partener, Pachiu şi Asociaţii a exemplificat câteva dintre practicile interzise între companii.

“Sunt interzise orice înţelegeri între întreprinderi, decizii ale asociaţiilor de întreprinderi şi practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care: stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare ori de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare, limitează sau controlează producţia, comercializarea, dezvoltarea tehnică sau investiţiile şi impart pieţele sau sursele de aprovizionare”, a afirmat Remus Ene.

Cristian Gavrilă, Avocat Partener, Tănăsescu, Gavrilă şi Asociaţii, a oferit exemple de cazuri în care companiile care au încercat să respecte legea, dar au avut de suferit pentru că au avut anumite înţelegeri pentru a realiza acest lucru.

“Rezultatul: sancţionarea pentru practici anticoncurenţiale tocmai a acelora care îşi propuneau implementarea regulilor de concurenţă la nivelul întregii pieţe, urmărind astfel o “igienizare a pieţei” prin restabilirea unui mediu competitiv guvernat inter alia de transparentă şi fundamentarea costurilor, în vreme ce competitorul neloial şi-a continuat nestingherit activitatea”, a declarat Cristian Gavrilă.

Mihai Rădulescu, Managing Partner, Rădulescu & Muşoi, a vorbit despre “Refuzul de a trata aspecte de dreptul concurenței”

„Sunt interzise orice înțelegeri care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenței pe piața românească sau pe o parte a acesteia, în special: g)   […] înțelegerile de a nu cumpăra de la sau de a nu vinde către anumite întreprinderi fără o justificare rezonabilă. Lit. g) reprezintă o reglementare particulară dreptului român”, a explicat Mihai Rădulescu.

Speakerii evenimentului au fost:

  • Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei
  • Daniela Bădilă, Director, Direcția Bunuri de Consum, Consiliul Concurenței
  • Raul Mihu, Partner, Dentons
  • Remus Ene, Avocat Partener, Pachiu şi Asociaţii
  • Cristian Gavrilă, Avocat Partener, Tănăsescu, Gavrilă şi Asociaţii
  • Mihai Rădulescu, Managing Partner, Rădulescu & Muşoi

Evenimentul a fost susţinut de sponsorii: Dentons, Pachiu & Associates, Rădulescu & Muşoi, Tănăsescu & Gavrilă şi isoLEX.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *