Search
Joi 16 Septembrie 2021
  • :
  • :

Crește numărul contractelor individuale de muncă

sala2Legal Magazin Events a organizat prima ediţie a conferinței Forumul Dreptului Muncii, pe data de 18 iunie, în cadrul Athénée Palace Hilton.

Forumul Dreptului Muncii și-a propus să realizeze o radiografie exactă a pieţei muncii în anul 2015 şi să prezinte ultimele evoluţii în acest sector important. Forumul Dreptului Muncii a arătat câte litigii de muncă există în prezent pe rolul instanţelor şi cât de afectat va fi bugetul instituţiilor şi cel al companiilor private şi de stat, care au fost date în judecată de foşti angajaţi disponibilizaţi. Totodată, au fost prezentate principalele efecte ale legii de salarizare unică asupra angajaţilor din companiile de stat şi instituţiile publice.

Speakerii evenimentului au fost:

  • Alexandra Braica, Secretar de Stat pentru Dialog  Social, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice
  • Eduard Corjescu, Director, Direcția Generală Juridică, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice
  • Mihai Acsinte, Chief Legal Officer, Groupe Renault
  • Magda Alexandru, Senior Associate, Buzescu Ca – Legal & Tax
  • Monica Georgiadis, Partener, Coordonator Practica Dreptul Muncii, DLA Piper
  • Florian Mateiță, Partener, ROMINSOLV
  • Corina Gonteanu, Director Marketing și Comunicare, Manpower Group Romania
  • Iulia Hălăngescu, Centrul Parteneriat pentru Egalitate a prezentat Seminarul “Diversitatea la locul de muncă“

”Este prevăzută înființarea unui oficiu de mediere și arbitraj pe care sper să reușim să îl finalizăm în acest an. Lucrurile se vor putea îmbunătăți astfel și sper într-o cultură mai bună a dialogului”, a declarat Alexandra Braica, Secretar de Stat pentru Dialog  Social, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

”A crescut numărul contractelor individuale de muncă. Deși nu atingem nivelul de creștere din Vest, este important că numărul locurilor de muncă este în creștere și în România”, a declarat Eduard Corjescu, Director, Direcția Generală Juridică, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Guvernul nu lucrează la modificarea Codului Muncii

Acesta a ținut să sublinieze faptul că Guvernul nu lucrează în prezent la modificarea Codului Muncii, pentru că nu dorește să creeze ”o legislație solubilă în fiecare an”.

”Asistăm la un demers integrat al sindicatelor care doresc să revină la situația din 2011. Acest lucru trebuie să ne pună în alertă. În Parlament au fost deja discuții în sensul modificării Codului Muncii sub motivul că situația este dezechilibrată grav și înclinată în favoarea angajatorilor”, a declarat Mihai Acsinte, Chief Legal Officer, Groupe Renault.

Acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitoare modificări ale legislației muncii. Un Exemplu fiind L146/2015 inițiativa unor cetățeni cu drept de vor de modificare și completare a Codului Muncii, în urma căreia: obiectivele de performanță devin subiect de negociere colectivă, se restricționează drastic utilizarea instituțiilor delegării și detașării chiar în condițiile în care există consimțământul angajatului, plata salariului într-un cont bancar trebuie agreată de salariat etc.

”Câteva dintre consecințele pe termen scurt, mediu și lung, dacă trec aceste proiectele legislative, sunt: evitarea României de către investitori, stoparea extinderii angajatorilor locali, stoparea creării de noi locuri de muncă, tensiuni sociale, presiune pe cursul valutar, scăderea nivelului de competitivitate la nivel național”, a explicat Mihai Acsinte.

Posibilele modificări vor dezechilibra relația angajat-angajator

Magda Alexandru, Senior Associate, Buzescu Ca – Legal & Tax, a precizat că proiectul de lege L146/2015 este într-o fază destul de avansată și ne putem aștepta ca propunerile din cadrul său să intre în vigoare.

”În baza reglementării actuale angajatorii pot modifica, contractele de muncă printr-o simplă informare. Potrivit proiectului de lege, angajatorul trebuie să dovedească faptul că i-a transmis angajatului viitoarea modificare și după 15 zile poate intra în vigoare numai dacă angajatul este de acord. Considerăm că această procedură poate să îngreuneze foarte mult procesele și poate afecta semnarea unui act adițional”, a explicat Magda Alexandru.

Potrivit acesteia, L146/2015 mai prevede că clauza de confidențialitate va fi aplicabilă în anumite condiții și doar pe durata Contractului de Muncă.

Monica Georgiadis, Partener & Coordonator Practica Dreptul Muncii, DLA Piper Dinu, a vorbit despre principalele avantaje ale concedierii colective.

„Transparenţa şi predictibilitatea sporită sunt două dintre avantajele prin beneficii suplimentare pentru salariaţi faţă de restructurările individuale, perioada extinsă de acomodare pentru salariaţii impactaţi, procesul complex, amplu şi de durată oferă un timp (de pregătire) prelungit, comunicarea deschisă: beneficiu pentru diminuarea impactului la nivel uman”, a declarat Monica Georgiadis.

Potrivit acesteia, serviciile de preconcediere includ implicarea ANOFM (prin agenţiile teritoriale) în cursul preavizului, informare, plasare, reorientare profesională – cursuri de formare, oferirea de servicii suplimentare de suport în carieră / outplacement.

“Misiunea departamentului HR în procedura insolvenţei include: implementarea noului sistem de obiective, adaptarea şi implementarea noului sistem de organizare şi funcţionare, optimizarea costurilor cu personalul, comunicarea eficientă a procesului de transformare a organizaţiei, restabilirea şi menţinerea încrederii în sistemul organizaţional”, a explicat Florian Mateiță, Partener, ROMINSOLV.

Corina Gonteanu, Director Marketing și comunicare, ManpowerGroup, a citat un Studiul Manpower privind perspectivele Angăjării de Forţă de Muncă, la care au participat 625 de respondenţi.

„Potrivit studiului, 25% dintre participanţi au declarat că planifică angajări, 11% au în vedere reduceri, iar 62% nu prevăd schimbări”, a afirmat Corina Gonteanu.

Iulia Hălăngescu, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, a susţinut seminarul “Diversitatea la locul de muncă“.

“45% dintre romii ocupaţi nu au un loc stabil de muncă, 55% dintre romii ocupaţi prestează activităţi fără forme legale. Veniturile gospodăriilor rome sunt de aproape trei ori mai scăzute decât în rândul majoritarilor. Principalul motiv perceput de refuz la interviurile de angajare ale persoanelor de etnie romă a fost etnia. Romii au de zece ori mai multe şanse de a fi disponibilizaţi decât membrii populaţiei majoritare”, a precizat aceasta citând Barometrul de Incluziune Socială 2010.

Partenerii evenimentului au fost: Buzescu CA, Dentons, DLA Piper, IsoLex şi Groupe Renault.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *