Search
Luni 30 Martie 2020
  • :
  • :

Pasionaţii de fotografie au la dispoziţie un nou site dedicat

Interviu cu Mircea Agrigoroaie, Fondator, PxlShot.ro

foto 3PxlShot.ro este un site nou de concursuri de fotografie şi grafică destinat în mod special fotografilor şi graficienilor amatori. Scopul lui este de a aduna o comunitate care să-şi măsoare calităţile şi cunoştinţele prin concursuri săptămânale.

Ce înseamnă PxlShot.ro  şi cum funcţionează?

Oricine are o pasiune pentru fotografie şi grafică este binevenit, indiferent de echipamentul deţinut (DSLR, mirrorless, point and shoot şi chiar telefon). În fiecare săptămână (vineri seara la ora 20:00) sunt postate concursuri noi pe diferite teme comune şi accesibile tuturor, iar concursurile vechi intră în perioada de votare. În fiecare duminică seara la ora 20:00 sunt postate automat rezultatele.

foto 2Cum a pornit ideea siteului?

Siteul a pornit ca un exerciţiu de programare şi ca un mediu de testare al elementelor folosite la siteurile şi aplicaţiile la care lucrăm. În scurt timp ne-am dat seama că administrarea concursurilor şi a activităţii pe site ne va mânca din ce în ce mai mult timp şi am decis să automatizăm totul; postarea noilor concursuri, verificarea corectitudinii voturilor, calcularea rezultatelor şi analiza comportamentului utilizatorilor. Ce nu s-a pututut automatiza a intrat în sarcina unor utilizatori fideli cu drepturi speciale numiţi moderatori. Aceştia au grijă ca toate lucrările postate să respecte regulamentul site-ului, iar utilizatorii să aibă comportament civilizat.

PxlShot.ro nu este un concurs de popularitate ci unul de fotografie prin urmare există funcţii care analizează comportamenul utilizatorului pe site şi determină dacă o persoană votează pe bază de prietenie (a fost invitat de voteze la acea lucrare) sau votează de bună credinţă. De asemenea, avem un sistem de puncte de talent şi level-uri care asigură că utilizatorii cu rezultate deosebite în concursuri au o putere de vot mai mare decât a utilizatorilor proaspăt intraţi pe site. Descrierea sistemului de vot şi a mecanismelor siteului este în pagina noastră de regulament şi nu dorim să vă plictisim aici cu prea multe detalii.

foto 4Cum sunt evaluate lucrările?

Evaluarea lucrărilor se face de către comunitate prin vot, iar autorii lucrărilor câştigătoare primesc puncte de talent. O bună perioadă de timp concursurile au avut premii modice în bani (în general 3, 2, 1 $ pentru primele 3 locuri), dar de curând s-a luat decizia să se investească în infrastructură (achiziţionarea propriului server şi dezvoltarea de noi funcţionalităţi) şi prin urmare nu ne-am mai permis să susţinem financiar şi premiile.

Deşi poate sună hilar că nu mai putem susţine aceste premii, 6$ pentru un concurs înmulţit cu 18 concursuri (foto, grafică şi mix-media) lunar timp de mai bine de un an plus costurile de întreţinere şi dezvoltare a siteului au însemnat un efort pentru noi (premiile însumate plătite au ajuns la peste 2000$) un hobby destul de costisitor.

Ocazional am reuşit să intrăm în legătură cu diferite firme care au dorit organizarea de concursuri şi în acest fel s-au suplimentat premiile, iar la ora actuală avem un sponsor constant pentru concursurile lunare, firma LaPrintarie care printează pe canvas lucrarea câştigătorului şi o trimite acestuia. Reclama pe site este inexistentă din dorinţa de a avea o interfaţă cât mai curată şi mai puţin stresantă pentru utilizatori. În schimb firmele care au organizat concursuri au dobândit o pagină întreagă de concurs ce rămâne online chiar şi după terminarea competiţiei. Organizarea concursurilor este gratuită cu singura cerinţă din partea noastră ca organizatorul să-şi onoreze obligaţia faţă de participanţi la terminarea concursului.

Câţi utilizatori aveţi în prezent?

La ora actuală sunt puţin peste 2.500 de utilizatori şi mulţi alţii se alătură în fiecare zi. Fiind o reţea destinată unei nişe suntem mulţumiţi de numărul celor care şi-au creat cont şi mai ales de calitatea lor. Cei care îşi creează cont în ideea că vor găsi funcţionalităţi în genul celor de pe reţelele de socializare comune se înşală. PxlShot este un site care te provoacă să fii activ şi să te implici în comunitate atât prin voturi cât şi articole pe blog, pinboard, fototrivia, forum şi cel mai important prin feedback oferit celorlalţi utilizatori.

Pe site se pot crea prietenii asemănător sistemului de pe facebook, adăugă favuri la poze… sau din contră trage clopoţelul în cazul unei poze care nu este în temă. Se poate cere părerea asupra unei poze, poţi juca fototrivia pentru a-ţi îmbunătăţi cunoştinţele legate de fotografie, iar dacă ai chef şi timp, poţi posta un articol pe blog în care să împărtăşeşti şi altora din experienţele tale.

Dacă ai un echipament foto de vânzare sau pur şi simplu doreşti să postezi un link interesant, există pinboardul. În cele din urmă poţi naviga liniştit prin peste 11.000 de lucrări postate în concursurile noastre  şi poţi comenta la lucrările din concursurile curente.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *