Search
Miercuri 3 Martie 2021
  • :
  • :

Scopul nostru este de a aduce transparentizare și profesionalizare în piața punctelor de despăgubire

Interviu cu Ovidiu Fer, Reprezentant, Alpha Quest

Legea nr. 165/2013 a introdus o nouă modalitate de acordare a măsurilor compensatorii persoanelor îndreptăţite, sub forma echivalării valorii imobilului preluat abuziv, cu un număr de puncte de despăgubire, convertibile în final în bani. Alpha Quest este primul cumpărător instituțional și cel mai important deținător de puncte emise de ANRP (circa 10% din total) cu experiență în realizarea a peste 300 de tranzacții. Ce experiențe similare ați avut în statele din Europa Centrală și de Est?

Alături de Michal Kosac, partener în cadrul Alpha Quest, am acumulat o experiență de 10 ani, în cadrul echipei Wood&Company, cea mai mare bancă de investiții din regiune, ocupând poziția de responsabil cu piața românească și cele din Balcani, respectiv Michal fiind portfolio manager.

Un moment important a fost crearea și listarea la Viena, în intervalul 2009-2010, al unui produs de tip warrant cu suport acțiuni Fondul Proprietatea. Acest proces a transparentizat “piața gri” și a condus la accesul vânzătorilor către un preț echitabil și transparent (care în unele momente a fost mai mare chiar peste cel din primele luni de listare).

Impulsul dat de acel produs a determinat și autoritățile locale să grăbească listarea Fondului la BVB și, astfel, să ofere posibilitatea unei tranzacționări libere a acțiunilor.

Am făcut această paranteză, întrucât scopul nostru este de a aduce această transparentizare și profesionalizare și în piața punctelor de despăgubire, asftel încât deținătorii să ia decizii informate asupra drepturilor câștigate după numeroși ani de așteptare.

Care sunt avantajele celor care apelează la serviciile dumneavoastră?

Vânzarea imediată a punctelor are trei avantaje semnificative:

În primul rând, se elimină riscul amânării plăților. Deși, prima tranșă va fi plătită anul acesta, pentru următorii ani sumele trebuie incluse în bugetul de stat. Anul acesta, prima tranșă de despăgubiri înseamnă circa 440 milioane lei. Anul viitor fondurile pot crește semnificativ, pe măsură ce se aloca noi puncte de despăgubire, iar Bugetul pare a fi în pericol să nu poată suporta sumele în continuă creștere.

Legea 165/2013 a suferit deja numeroase modificări, inclusiv privind valoarea tranșelor, astfel că încrederea că s-a ajuns la o formă definitivă a restituirilor este foare redusă.

În al doilea rând, prin oferta derulată de Fondul Alpha Quest, orice deținător își poate vinde punctele la vedere, scăpând de riscul intermediarilor și a comisioanelor.

În al treilea rând, se elimină riscul de prețuri disciminatoare și de negocieri “la colț de stradă”. Până acum, în piață “erau aruncate” prețuri diferențiate în funcție de cantitate, puterea de negocire a fiecărui deținător sau chiar localitatea de unde proveneau.

Prin publicarea unui preț standard, vânzătorii au posibilitatea de valorificare a punctelor printr-un proces de tranzacționare fără echivoc.

Vlad Neacșu, Investment Committee Advisor

Punctele emise de către ANRP se pot tranzacționa simplu și eficient prin tranzacții notariale. La ce trebuie să fie atenți cei care vând puncte de retrocedare?

Într-adevăr deținătorii de Puncte de despăgubire ANRP își pot vinde punctele legal, simplu și transparent prin tranzacții notariale, plata realizându-se pe loc.

Procedura de vânzare este foarte simplă: deținătorii se prezintă la notar cu decizia de Compensare primită de la ANRP și cartea de identitate. În momentul semnării contractului de vânzare, un astfel de model este disponibil și pe website-ul nostru, Alpha Quest plătește contravaloarea punctelor și ulterior înregistrează tranzacția la ANRP în vederea emiterii Certificatului de deținător de puncte. Tranzacțiile pot avea loc la birourile notariale din toată țara. Este important de reținut că deciziile de compensare se pot vinde și parțial.

Cum colaborați cu ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților), cu ADS (Agenţia Domeniilor Statului), cu comisiile locale și județene de fond funciar, cu autoritățile locale și cu evaluatorii autorizați?

Apreciem munca și contribuția depusă de ANRP, însă interacționăm cu instituția doar pentru a înregistra tranzacțiile efectuate și pentru a solicita eliberarea Certificatului de Deținător care reprezintă dovada calității de deținător ai punctelor, conform tranzacțiilor efectuate.

Trebuie să subliniem faptul că atât Fondul Alpha Quest precum și reprezentanții săi nu se ocupă cu achiziționarea de drepturi litigioase, dosare de restituire sau alte forme de despăgubire.

Singurul nostru obiectiv este acela de a cumpăra Puncte de despăgubire deja emise de ANRP și de a aștepta conversia lor în numerar. De asemenea, nu intenționăm să participăm în viitoarele licitații pentru terenuri, pentru că nu reprezentăm un fond de agricultură și nu avem expertiza sau mandatul necesar.

Am observat însă o muncă intensă din partea ANRP în special în ultimul an, când ritmul de alocare al punctelor practic s-a dublat față de 2015.

Din păcate, Agenția nu a fost creată cu scopul de a fi o platformă de tranzacționare pentru puncte și nici de a se substitui unui Depozitar Central și înțelegem bine restricțiile pe care le întâmpină. Având în vedere faptul că nu discutăm despre o societate pe acțiuni, cum este Fondul Proprietatea, atât Depozitarul Central, cât și Bursa de Valori București nu sunt și nu vor deveni vreodată platforme de tranzacționare pentru aceste puncte. De aceea, tranzacțiile notariale vor rămâne probabil singura platformă.

Echipa Alpha Quest va întreprinde însă toate eforturile pentru a informa permanent și a analiza pertinent piața, astfel încât, dacă persoanele despăgubite vor dori să își valorifice mai repede punctele, eliminând astfel riscul amânărilor, să aibă posibilitatea să o facă transparent, profesionist și sigur.

Până în acest moment, din iulie 2013, când a început procesul de restituire în baza legii 165 / 2013, au fost emise circa două miliarde de puncte de despăgubire (echivalentul a 400 de milioane de euro), pentru aproximativ 7.000 de foști proprietari. Când apreciați că se va finaliza procesul de retrocedare a proprietăților (titluri de plată în temeiul Legii 165 / 2013 și titluri de plată în temeiul Legii 164/2014)? Care ar fi costul total al acestui proces?

Analizând numărul de dosare rămase de rezolvat, precum și ritmul actual, probabil că mai sunt cel puțin 3-4 ani în care se vor emite puncte și totalul va depăși 5 miliarde de puncte. Mă refer aici strict la legea 165/2013 pentru că așa cum spuneam aria noastră de expertiză nu acoperă alte forme de restituire.

Cum estimați evoluția prețului punctelor de retrocedare în 2017?

Ca în orice piață vorbim despre raportul dintre cerere și ofertă. A existat o exuberanță din partea cumpărătorilor în 2016, când economia și bugetul arătau mai bine. În 2017, credem însă că prețurile vor fi afectate de:

1. Interogațiile care au apărut privind capacitatea statului de a plăti la timp sumele promise,

2. Noile amânări în organizarea licitațiilor pentru terenuri agricole,

3. Ritmul de alocare pentru că punctele nou emise creează practic un “overhang”, și anume o presiune semnificativă pe preț care va dispărea doar după emiterea tuturor punctelor, adică prin rezolvarea absolut tuturor despăgubirilor.

Fiind singurul cumpărător instituțional de puncte, avem avantajul de a fi în măsură să plătim prețul cel mai bun din piață, însă încercăm să o facem într-o manieră tranparentă și fără echivoc.

Considerați că sunt necesare noi modificări ale legislației în domeniu?

Nu suntem experți în legislație, însă din exemplele din regiune, România a ajuns la o oarecare maturitate în domeniul legislației restituirilor.

CEDO a confirmat în 2014, în cauza Preda și alții contra României, că noul mecanism instituit prin Legea 165/2013 oferă în principiu un cadru efectiv şi accesibil, de natură să garanteze respectarea dreptului de proprietate în materia restituirii proprietăţilor într-o serie largă de situaţii.

Prin aceeași decizie, CEDO a declarat că termenele instituite prin lege pot conduce la finalizarea procesului de restituire peste un număr mare de ani, dar că această situaţie excepţională este inerentă, având în vedere complexitatea factuală şi juridică ce priveşte chestiunea restituirii bunurilor naţionalizate.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *