Activele administrate de fondul de investiții Raiffeisen DolarPlus au ajuns la 62 de milioane dolari, în luna martie 2013, față de 31 milioane de dolari, în aceeași perioadă a anului trecut.
Cea mai mare parte din activele fondului sunt deținute de clienții ce dispun de active financiare ridicate, administrate de divizia specializată Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Astfel, însumând deținerile clienților cu plasamente individuale de peste 100.000 de dolari în acest fond, se obține suma de 40 de milioane de dolari, adică aproximativ două treimi din activele fondului. Suma medie pe client plasată în fond de acești clienți mari este de aproximativ 300.000 de dolari.
Fondul Raiffeisen Dolar Plus este singurul fond de investiții denominat în dolari de pe piața locală și efectuează plasamente în instrumente purtătoare de dobândă, în principal în euro, lei și dolari. Plasamentele efectuate în alte valute decât USD au expunerea valutară acoperită prin intermediul unor instrumente financiare derivate, astfel încât randamentul fondului nu este afectat de evoluția cursului de schimb al dolarului față de alte valute.
În ceea ce privește structura, 40% din activele fondului sunt investite în titluri de stat românești, 5% în obligațiuni emise pe piața internațională de Municipiul București, aproximativ 30% în fondul Raiffeisen Euro Plus și circa 25% în depozite bancare.
În ultimul an, randamentul a fost de 3,4%, astfel încât fondul și-a îndeplinit obiectivul de a oferi câștiguri peste dobânzile bonificate de bănci la depozite, care s-au situat, în general, între 1 și 2,2%, în funcție de scadență.
Durata recomandată de investiție a fondului este de 6-12 luni. Fondul se va deschide pentru subscrieri și răscumpărări în fiecare săptămână, mai precis în fiecare zi de marți.
„Apetitul ridicat pentru fondul Raiffeisen Dolar Plus este justificat de randamentul obținut și lichiditatea ridicată, în contextul unui univers investițional în dolari destul de sărac. Cu cât activele financiare ale clienților sunt mai ridicate, cu atât apare mai firească dorința de diversificare a portofoliului pe mai multe valute, iar creșterea activelor este o confirmare a faptului că procesul de consiliere financiară de care se bucură clienții Raiffeisen Bank este apreciat de aceștia. Interesul pentru plasamentele în acest fond a fost stimulat și de instabilitatea politică din România pe parcursul anului 2012 și de incertitudinile încă persistente în Zona Euro”, a declarat Mihail Ion, președintele Raiffeisen Asset Management și președintele Comitetului de Investiții al Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Asset Management este al doilea mare administrator de fonduri din România, cu active în administrare de 890 de milioane de euro echivalent și s-a remarcat in cadrul industriei locale de asset management ca o companie inovativă, fiind: prima din România care a direcționat o parte din plasamentele de acțiuni către piețele externe, prin intermediul fondurilor Raiffeisen Prosper și Raiffeisen Benefit; prima și singura care a lansat un fond de investiții cu capital protejat, Raiffeisen Confort; prima și singura societate de administare a investițiilor care administrează un fond de pensii facultative, Raiffeisen Acumulare; prima și singura societate de administrare care a lansat un fond cu plasamente pe piața valutară, Raiffeisen Strategii Valutare; singura societate de administrare care a lansat un fond cu plasamente în instrumente purtătoare de dobândă denominat în dolari, Raiffeisen Dolar Plus