Search
Marti 19 Februarie 2019
  • :
  • :

Analiză Tradeville: Companiile energetice au dezamăgit investitorii

companii-energetice-din-romania

• Producătorii de energie electrică sunt afectați de reducerea prețurilor, o scădere de o singură cifră a producției făcând diferența dintre profit și pierdere
• Companiile de utilități vor rămâne printre cele mai generoase plătitoare de dividende și anul viitor

Producătorii locali au marcat noi scăderi ale veniturilor și profitabilității, nereuşind să capitalizeze oportunităţile de pe pieţele internaţionale, unde petrolul și gazele naturale s-au numărat printre materiile prime care au consemnat reveniri spectaculoase de preț în trimestrul al doilea, după minimele atinse în februarie.

Astfel, rezultatele financiare din trimestrul al doilea au dezamăgit investitorii, acțiunile OMV Petrom, cea mai mare companie listată din România, consemnând o scădere de 3,6% în ziua următoare raportării, în timp ce titlurile Romgaz au rămas în zona minimelor atinse de la listare şi până în prezent. În plus, există serioase semne de întrebare cu privire la capacitatea preţului acțiunilor OMV-Petrom de a crește semnificativ și, mai ales, sustenabil, față de cotațiile actuale, în timp ce în cazul Romgaz sunt șanse minime pentru un trend ascendent puternic al prețului acțiunilor, deși nu sunt excluse episoade de creșteri speculative.

Reacția investitorilor a fost determinată de faptul că aceștia anticipau un efect pozitiv al revirimentului prețului petrolului asupra rezultatelor OMV Petrom din trimestrul al doilea, însă acestea au continuat să se deterioreze, deși compania a continuat programul de reducere de costuri. Nici perspectivele pentru trimestrele următoare nu sunt prea optimiste, în condițiile în care este de așteptat ca potențialul de creștere durabilă a prețului petrolului să fie limitat din cauza presiunilor continue atât la nivel de cerere, cât și de ofertă.

Producătorul de gaze Romgaz a continuat tendința de scădere a veniturilor și profitabilității consemnată după maximele atinse în 2014. Producția de gaze naturale a scăzut cu 6% în primul semestru, din cauza vremii călduroase de la începutul anului și a diminuării cererii din partea clienților industriali şi s-a suprapus peste nivelul redus al prețurilor atins la începutul anului. Deși compania nu a reușit să beneficieze de revenirea prețurilor în trimestrul al doilea, și-a menținut marjele de profit aproape constante și și-a atins țintele bugetate la nivel semestrial.

Producătorii de energie electrică sunt afectați la rândul lor de reducerea prețurilor, astfel că o scădere de o singură cifră a proucției a ajuns să facă diferența dintre profit și pierdere. Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară local, a raportat o scădere cu 6% a producției de energie, ca urmare a opririi uneia dintre unitățile centralei nucleare pentru o perioadă dublă față de cea obișnuită. Compania a fost nevoită să vândă o cantitate mai mare de energie pe piața pe termen scurt, unde prețurile au scăzut cu 7%, astfel că a înregistrat prima pierdere operațională după listare. Într-un scenariu optimist, chiar dacă Nuclearelectrica reușeste să revină pe profit la nivel anual, acesta va fi la nivelurile din 2011-2012, cu dividend neglijabil, ceea ce face dificilă o revenire a prețului acțiunilor în a doua jumătate a anului.

În ceea ce privește companiile de utilități, rezultatele semestriale reflectă în principal înăsprirea cadrului de reglementare, în condițiile în care Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a început să penalizeze ratarea țintelor de investiții prin tăieri de tarife. Astfel, în primul semestru au reușit să marcheze creșteri ale veniturilor sau profitului doar acele companii care au compensat scăderea tarifelor prin creșterea cantităților transportate, cum a fost cazul Electrica.

În pofida fundamentelor mai slabe, nu sunt aşteptate totuși corectii agresive ale acțiunilor companiilor de utilități în perioada următoare. Cel mai probabil, acestea vor rămâne printre cele mai generoase plătitoare de dividende și anul viitor, în contextul legii care le obligă să distribuie măcar jumătate din profituri, iar investitorii le pot păstra în portofoliu cel puțin pentru caracterul defensiv.

***
Tradeville este lider de piaţă în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, în ultimii zece ani, s-a menţinut în top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și pe primele două poziții în rândul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.
Din grupul Tradeville mai face parte Societatea de Administrare a Investițiilor Vanguard Asset Management, al cărei obiect principal de activitate este administrarea fondurilor de investiții ETF BET Tradeville si Global Investing Fund (GIF).
Compania pune la dispoziția clienților o gamă variată de produse – acţiuni, obligaţiuni, derivate CFD (contracte pentru diferență) pe acțiuni și indici internaționali, perechi valutare și mărfuri, fonduri de investiții listate (ETFs), precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investiții, sau ETF-uri internaționale care permit expuneri pe diverse industrii, zone geografice sau clase de active – ceea ce le permite acestora să investească în instrumentele și portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, în funcție de profilul lor de risc.
Lider în implementarea inovaţiilor tehnologice pe piața de capital, Tradeville oferă aplicaţii online simple pentru investitorii la început de drum, precum şi aplicaţii avansate şi customizabile web, desktop, pentru tabletă și telefon mobil, destinate traderilor activi. Compania este, de asemenea, recunoscută pentru promptitudinea serviciilor de asistență online furnizate prin chat-ul Live Help, cu răspunsuri în maximum 2 minute la orice întrebare în intervalul orar 09.00 – 18.00, și prin email, la adresa helpdesk@tradeville.eu, cu răspunsuri în maximum 15 minute, în funcție de complexitatea solicitării.
Pentru a evita orice conflict de interese, Tradeville nu este contraparte în tranzacțiile clienților pe derivate CFD.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *