Search
Vineri 14 Iunie 2024
  • :
  • :

Banca Transilvania preia mai multe companii din grupul financiar Idea

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Banca Transilvania SA intenționează să preia Idea Bank SA și, indirect, Idea Investment SA, Idea Leasing IFN SA și Idea Broker de Asigurare SRL.

Banca Transilvania SA este principala societate a Grupului Financiar Banca Transilvania care furnizează o gamă largă de servicii financiare în România, precum: servicii bancare, servicii de investiții, servicii de administrare a portofoliilor și leasing.

Idea Bank SA, Idea Investment SA, Idea Leasing IFN SA și Idea Broker de Asigurare SRL fac parte din Grupul Idea în România. Idea Bank SA oferă servicii financiar-bancare, Idea Investment SA oferă servicii de consultanță financiară pentru companiile din grupul Idea, în timp ce Idea Leasing IFN SA furnizează servicii de leasing financiar și credite destinate persoanelor juridice, iar Idea Broker de Asigurare SRL intermediază produse de asigurare.

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, informează un comunicat al instituției.

Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naționale de concurenţă, după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial.

Consiliul Concurenței este singura autoritate responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență, având ca principală misiune protejarea consumatorilor de practicile ce pot distorsiona funcționarea pieței libere. Activitatea instituției se desfășoară pe două componente: una preventivă, de monitorizare și supraveghere a piețelor, și una corectivă, de sancționare a abaterilor de la un comportament concurențial normal.

În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei are rolul de autoritate naţională de contact în domeniul ajutorului de stat între Comisia Europeană, pe de o parte, şi instituţiile publice, furnizorii şi beneficiarii de ajutor de stat, pe de altă parte.