Search
Joi 16 Septembrie 2021
  • :
  • :

Președintele UNBR, av. dr. Traian-Cornel Briciu: Lipsa culturii juridice este o problemă generală a societății, a justiției, a magistraturii, a avocaturii, a tuturor profesiilor liberale

Discuțiile din spațiul public trebuie să aducă „argumente de fond cu privire la ce a rămas din dreptul la apărare, unde este și unde trebuie să ajungă dreptul la apărare”, a spus av. dr. Traian-Cornel Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), în deschiderea lucrărilor la Congresul Avocaților, organizat în zilele de 25 și 26 iunie, la București.

În opinia președintelui Briciu, argumentele într-o astfel de dezbatere pot fi în favoarea sau în defavoarea dreptului la apărare, dar ele trebuie „totdeauna să fie întemeiate pe o cultură juridică autentică”.

Președintele UNBR susține că tema sub care se desfășoară manifestarea la care a ținut discursul, „Apărarea apărării”, nu e numai o problemă a avocaților, „pentru că dacă rolul apărării va scădea și vom asista la un declin accentuat și cronicizat al dreptului la apărare, mai devreme sau mai târziu vor suferi toți”, inclusiv cei care „la ora actuală se întreabă” de ce trebuie să avem de-a face cu o întărire a rolului apărării.

Avem destule exemple din alte țări cu trecut democratic, care au deviat spre autoritarism. Primii vizați cu pedeapsa închisorii sunt avocații, judecătorii și procurorii incomozi. Și jurnaliștii.  Oameni care, în general, își apără independența, nu se supun, sunt vocali, tind să combată nedreptatea prin prisma profesiei lor.

Av. dr. Traian-Cornel Briciu, președintele UNBR

„Avocatura face parte din justiție. Prin urmare, dacă avocatura nu funcționează, justiția per ansamblu nu poate să funcționeze, deși pe anumite segmente ar putea să dea impresia, unui public neavizat, că funcționează”, a arătat Traian-Cornel Briciu.

„Există o problemă generală a societății, a justiției, a magistraturii, a avocaturii, a tuturor profesiilor liberale. Se discută foarte mult, în societate, despre lucruri despre care nu se știe nimic. Se vorbește mult despre CSM fără să se știe ce este CSM, se vorbește despre Înalta Curte fără să se știe cine e Înalta Curte, se vorbește despre avocați fără să se știe ce fac avocații, despre procurori fără să se știe ce fac procurorii”, a continuat oficialul UNBR.

Potrivit acestuia, situația este similară celei în care „se discută despre fotbal fără să se știe ce este fotbalul”, dar cu deosebirea că „la fotbal nu se produc efecte negative”.

Președintele Briciu a subliniat ceea ce, în viziunea sa, reprezintă cauza fenomenului. „Problema a început odată cu tabloidizarea discuțiilor, iar într-o discuție tabloidizată, argumentele sunt, de fapt, sloganuri. Se pronunță numai sloganuri, nu există o dezbatere de fond”, a punctat șeful organizației profesionale a avocaților.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *