CEC Bank S.A. a încheiat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii S.A. (FNGCIMM) convențiile privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii Măsurii 215 – plăți privind bunăstarea animalelor – pachetul b – păsări.
Astfel, CEC Bank a lansat creditul punte pentru finanțarea capitalului de lucru, pentru desfășurarea activităților curente, inclusiv pentru plata obligațiilor către bugetul de stat și celelalte bugete.
“Prin încheierea acestei convenții, CEC Bank sprijină în continuare producătorii agricoli, oferindu-le condiții avantajoase de creditare și consultanță gratuită în ceea ce privește pregătirea documentației de accesare a finanțărilor”, a declarat Radu Grațian Ghețea, președintele CEC Bank.
Categoriile de clienți eligibili care pot accesa aceste credite sunt reprezentate de producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizații de producători recunoscute, după caz, și care dețin, cresc sau exploatează păsări, individual sau în forme de asociere, conform legislației în vigoare, în scopul obținerii producției agricole.
Creditele se acordă în lei, iar valoarea finanțării poate fi de până la 80%-85% din valoarea decontului justificativ prevăzută în adeverința eliberată de APIA, în funcție de performanța financiară a clientului.
Costurile practicate în prezent de CEC Bank pentru finanțarea acestor clienți sunt următoarele:
– dobânda variabilă compusă din ROBOR 3 luni plus marja între 3 p.p. și 4 p.p., stabilită în funcție de clasa de performanță financiară în care se încadrează clientul (actualizată trimestrial în prima zi lucrătoare). În prezent, dobânda variază între 9,03% și 10,03%;
– comision de gestiune de 0,35% aplicat la valoarea creditului acordat și perceput la acordarea creditului.
Rambursarea creditelor se va face integral la data primirii sumelor cuvenite beneficiarilor, dar nu mai târziu de data stabilită în Convențiile încheiate de bancă cu APIA și FGCR/FNGCIMM sau în actele adiționale ulterioare.