Search
Vineri 24 Martie 2023
  • :
  • :

Clifford Chance Badea câștigă pentru BRD Société Générale la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional

Speța reprezintă un precedent inedit în privința tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate

Practica de litigii a Clifford Chance Badea a obținut o decizie în favoarea BRD Société Générale în legătură cu o plângere privind o tranzacție Swap pe rata dobânzii depusă de Metexcom SRL la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Diferendul, inițiat în iulie 2016, a avut la bază un contract cadru pentru tranzacții cu instrumente financiare derivate, problema juridică fiind construită în jurul unei tranzacții Swap pe rata dobânzii. Nemulțumirea reclamantului a rezultat din faptul că după momentul încheierii tranzacției Swap pe rata dobânzii, indicele Euribor la 3 luni a urmat o traiectorie de scădere. Litigiul arbitral a inclus construcții juridice în apărare cu privire la cauza juridică a contractelor cu instrumente financiare derivate, caracterul aleatoriu al tranzacției Swap pe rata dobânzii, vicii de consimțământ precum eroarea și leziunea, caracterul pretins neuzual al clauzelor din contractul cadru cu instrumente financiare, toate aspectele fiind minuțios documentate și susținute de echipa instructată pe acest dosar.

Echipa de proiect a fost formată din Daniel Badea, managing partner, Simona Neagu lead counsel și coordonatorul practicii de Litigii a Clifford Chance Badea, Sabina Crângașu, associate, și avocatul Sorin Toma. Totodată, având în vedere complexitatea cazului și specificul industriei vizate, echipa a beneficiat de suportul activ al avocaților specializați în Banking & Finance.

„Soluția obținută în acest dosar este deosebită prin raportare la caracterul inovativ al construcției juridice dedusă judecății tribunalului arbitral,” subliniază counsel Simona Neagu.

„Obiectul litigiului arbitral a fost inedit pentru piața din România, creându-se astfel o practică judiciară în jurul unor contracte cu un ridicat grad de specificitate, întâlnite însă în mod uzual pe piețele financiare. Merită menționat faptul că astfel de diferende create în jurul unor tranzacții specifice piețelor bancar-financiare vor avea o pondere ridicată în următorii ani având în vedere că, la sfârșitul lunii decembrie 2015, spre exemplu, potrivit statisticilor publicate de Banca pentru Reglementări Internaționale, valoarea noțională a contractelor în derulare de instrumente financiare derivate pe rata dobânzii a totalizat 384 trilioane de USD, reprezentând 78% din piața globală de instrumente derivate negociate. Cu o valoare de 289 de trilioane de USD, swap-urile pe rata dobânzii au reprezentat de departe cea mai mare parte a acestui segment de piață”.

Practica de Litigii din cadrul Clifford Chance Badea are un nucleu de opt avocați seniori care colaborează strâns cu colegii din celelalte arii de practică ale firmei. Totodată, practica este pe deplin integrată în rețeaua globală de litigii și arbitraje Clifford Chance, lucrând pe proiecte globale complexe de litigii comerciale, restructurare și insolvență, arbitraje internaționale, infracțiuni economice și managementul crizei, precum și investigații de dreptul concurenței.

Clifford Chance este prezentă în România din 2006 şi operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucureşti este pe deplin integrat în rețeaua globală și se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, instrumente financiare derivate, achiziţii de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură şi autostrăzi, investiţii imobiliare, precum şi litigii şi arbitraje interne şi internaţionale.

Firma ocupă locul întâi în topul caselor de avocatură din România (Tier 1) la secţiunile Banking & Finance şi Capital Markets, în cele mai recente ediţii Legal500, Chambers Global şi IFLR1000. Totodată, casa de avocatură are practici puternice de Corporate M&A (Tier 2 în Legal500 și Chambers Global) și Litigii (Tier 2 în Chambers Global).

1. Clifford Chance este una dintre cele mai importante firme globale de avocatură, cu poziționare geografică și resurse semnificative pe cinci continente. Fiind un parteneriat pe deplin integrat la nivel global, cultura organizațională a Clifford Chance se bazează pe stilul de lucru abordabil, în echipă. Obiectivul nostru este să depășim întotdeauna așteptările clienților noștri, care provin din cele mai variate zone ale mediului corporatist (comercial, financiar și industrial), sectorul guvernamental, instituții de reglementare, entități comerciale și organizații non-profit. Oferim clienților noștri consultanță juridică la cel mai înalt nivel, combinând standardele globale ale firmei cu expertiza specializată la nivel local.
2. Numele Clifford Chance apare în cele mai multe clasamente trans-frontaliere Tier 1 din ghidul Chambers Global 2016, comparativ cu alte case de avocatură. Această analiză independentă ia în considerare abilitățile juridice, conduita profesională, calitatea serviciului oferit clienților, gradul de cunoaștere și experiența în ariile de practică; ghidul conferă Clifford Chance recunoaștere la cel mai înalt nivel în ceea ce privește amploarea expertizei și consecvența prin calitatea asistenței oferite la nivel global.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *