Search
Joi 22 Septembrie 2022
  • :
  • :

Consiliul Concurenței investighează o licitație pentru mijloace de semnalizare rutieră

Consiliul Concurenţei (CC) are în derulare o investigaţie privind un posibil comportament anticoncurențial al unor companii care activează pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră din România.

Autoritatea de concurență a anunțat, într-un comunicat, că are indicii conform cărora 15 companii, care au participat la o procedură de achiziție publică inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în anul 2017, au realizat înțelegeri anticoncurențiale.

Companiile investigate sunt: Anduna Servimob SRL, Consitrans SRL, Dual Man SRL, Dumava Semnalizare SRL, Eurocerad International SRL, Euro Construct Trading 98 SRL,Gamida Euromark SRL, Girod Semnalizare Rutieră SRL, Komora SRL, Lindor Ideal Construct S.R.L, Marad Concept SRL, Omnia Via Signa SRL, Telor Invest SRL, Tehnosmart Construct SRL și Vesta Investment SRL

„Această investigație a rezultat prin conexarea a două investigații, care aveau același obiect, inițiate de Consiliul Concurenței la sfârșitul anului trecut”, se arată în comunicatul citat.

Prima se referea la comportamentul companiilor Anduna Servimob SRL, Dual Man SRL, Eurocerad International SRL, Komora SRL, Lindor Ideal Construct SRL, Marad Concept SRL și Vesta Investment SRL  cel puțin în cadrul participării la procedura de achiziție publică având ca obiect „Proiectare şi execuţie semnalizare rutieră orizontală şi verticală pe străzile aflate în Municipiul Bucureşti”, inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în 2017.

CC susține că are indicii potrivit cărora Anduna Servimob SRL și Vesta Investment SRL nu s-au concurat la proceduri de achiziție publică, organizate începând cu anul 2017, aspect ce ar putea sugera o posibilă intenție de împărțire a contractelor. În acest fel, companiile încearcă să îşi asigure câştigarea procedurilor de achiziţie publică în condiţii mai puţin competitive şi, implicit, cu costuri mai mari pentru clienţi.

Cea de a doua investigație, declanșată în urma unei plângeri, viza o posibilă denaturare a concurenţei de către Consitrans SRL, Dumava Semnalizare SRL, Euro Construct Trading 98 SRL, Gamida Euromark SRL, Girod Semnalizare Rutieră SRL, Omnia Via Signa SRL, Tehnosmart Construct SRL și Telor Invest SRL cu ocazia participării acestora la aceeași procedura de achiziție publică, inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în 2017.

Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Comunicatul CC

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile companiilor implicate, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurențiale analizate.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale acesteia.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *