Search
Joi 13 Iunie 2024
  • :
  • :

Diferențele dreptului muncii în România, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia

O legislație flexibilă a muncii este esențială pentru crearea de noi afaceri, dezvoltarea firmelor deja existente și crearea de noi oportunități în carieră. Țările europene au cadre distincte ale dreptului muncii, fiind în același timp competitive pentru investitori.

Diferențele și particularitățile dreptului muncii în țări precum România, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia sunt prezentate într-un studiu realizat de Accace România, companie de consultanță de afaceri și externalizare servicii.

Durata contractelor de muncă pe perioadă determinată

Legislațiile locale definesc două tipuri principale de contracte de muncă: pe perioadă nedeterminată, respectiv determinată. Cele din urmă sunt supuse unei serii de condiții și limitări stabilite de lege. Astfel, durata contractului pe perioadă determinată este de 5 ani în Ungaria, 3 ani în Republica Cehă și România, 2 ani și 9 luni în Polonia și 2 ani în Slovacia. Contractul poate fi reînnoit de două ori în România, Republica Cehă, Polonia și Slovacia.

Perioada de probă

Potrivit legislațiilor țărilor analizate, în timpul perioadei de probă, atât angajatorul, cât și salariatul pot solicita încetarea contractului de muncă fără nicio restricție. Perioada de probă pentru pozițiile de execuție este de 3 luni pentru toate cele 5 țări. În cazul pozițiilor de management, Cehia și Slovacia impun 6 luni, România, 4 luni, iar Ungaria și Polonia, câte 3 luni.

Ore suplimentare

Timpul de lucru stipulat în contractele de muncă pentru toate cele 5 țări analizate este de 40 ore pe săptămână. În ceea ce privește orele suplimentare de muncă, legislația din Ungaria stipulează  un maxim de 250 ore/an, în timp ce cea din Republica Cehă, Polonia, Slovacia, 150 ore/an, iar România câte 8 ore/săptămână, echivalentul a 416 ore pe an.

Totodată, numărul orelor de lucru suplimentare poate fi mărit dacă angajatul agreeză cu angajatorul. Astfel, în Republica Cehă și Polonia pot fi mărite până la 416 ore/ an, iar în Ungaria și Slovacia până la 400 ore/ an.

Durata concediului 

În toate cele 5 țări europene, perioada de concediu este proporțională cu perioada lucrată, standardul acesteia fiind de 20 de zile. Potrivit legislației în vigoare, în Polonia, perioada de concediu poate ajunge la 26 de zile, dacă un salariat a fost angajat de cel puțin 10 ani. De asemenea, se mai acordă părinților două zile/ an/ copil.

Concediu suplimentar

În cazul unor condiții speciale, legislația muncii poate suplimenta zilele de concediu astfel: Cehia, aproximativ 5 zile, Ungaria, până la zile în funcție de numărul de copii și până la 10 zile în funcție de vârsta salariatului. În România, se acordă minimum 3 zile de concediu suplimentar pentru anumite categorii de salariați precum cei care lucrează în condiții de muncă grele, au dizabilități sau tineri sub 18 ani. Slovacia acordă 25 de zile pentru angajații care au 33 de ani sau mai mult sau cei care au grijă permanent de un copil.

Durata perioadei de preaviz

Încetarea contractului de muncă fără preaviz este posibilă și definită de toate legislațiile locale. Cu toate acestea, atunci când se aplică perioada de preaviz, durata acestuia diferă întotdeauna în funcție de circumstanțele în care a fost inițiată rezilierea contractului.

În Cehia, perioada standard de preaviz este de 60 zile. În Ungaria, preavizul are o durată standard de 30 de zile. În cazul încetării raportului de muncă de către angajator, termenul de preaviz se prelungește cu 5-60 zile în funcție de perioada totală de angajare anterioară. În ceea ce privește Polonia, perioada de preaviz este cuprinsă între 14 și 90 de zile, astfel: două săptămâni pentru rezilierea contractului după mai puțin de 6 luni de activiate, o lună după cel puțin 6 luni și 3 luni după 3 ani.

Legislația din România prevede o perioadă de preaviz de maximum 20 de zile lucrătoare pentru o funcție de execuție și maximum 45 de zile lucratoare pentru o funcție de conducere.  În Slovacia, durata preavizului este de 30 până la 90 de zile. Astfel, pentru mai puțin de un an de activitate, preavizul este de o lună, iar peste un an, două luni. În caz de încetare a contractului din cauza angajatorului, concediere sau starea de sănătate a angajatului, perioada de preaviz este de două luni pentru 1-5 ani de activitate și 3 luni pentru mai mult de 5 ani.

Accace oferă servicii la nivel mondial, prin intermediul celor 9 sucursale proprii în Europa și Africa, inclusiv două asocieri de tip joint venture în Africa de Sud și Marea Britanie. La nivel de grup, compania dispune de experiența a peste 700 de specialiști în gestionarea proiectelor de BPO multi-country la scară mică și mare.