Search
Duminica 21 Iulie 2024
  • :
  • :

„În dreptul familiei am trăit cazurile în care m‑am implicat cel mai mult emoțional”

Interviu cu av. DANA BUSINI, fondator Dana Busini Law Office

V-ați luat inima în dinți și, după 20 de ani de activitate în cadrul unei cunoscute case de avocatură din București, ați decis să vă continuați activitatea pe cont propriu, fondând Cabinetul Dana Busini. De unde încrederea și determinarea de a schimba brusc macazul, de la statutul de Managing Associate, la cel de întreprinzător? 

 Da, am simțit că e momentul potrivit să fac o schimbare și să pășesc pe propriul drum. Încrederea și determinarea vin nu doar din experiența acumulată sau din abilitățile proprii, ci și din convingerea că am luat cea mai bună decizie. 

 Cum ați gândit să vă organizați activitatea în noua structură? Pe cine veți avea alături, ce tipuri de servicii de asistență juridică veți oferi cu predilecție, ce obiective preliminare v-ați stabilit? 

 Nu intenționez să am o echipă extinsă, ci să mă concentrez pe oferirea de servicii de calitate. Alegerea selectivă a clienților este o strategie care mă va ajuta să mă axez pe excelență, implicare și eficiență în gestionarea cazurilor încredințate. 

 Sunt tot două decenii de la momentul în care ați devenit membru al Baroului București, perioadă în care v-ați definit cu claritate ca avocat pledant în litigii desfășurate în fața tuturor instanțelor de judecată din România, inclusiv în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Curții Constituționale. Cum vă simțiți la bară, în pretoriu, când se produce pledoaria? Care dintre laturile „triunghiului rhetoric” – Ethos, Pathos și Logos – pare să aibă mai mare câștig de cauză astăzi, în instanță? 

 În instanță încerc să combin cele trei laturi ale „triunghiului rhetoric” într-un mod constructiv, întrucât eu cred că nu e suficient ca avocatul să argumenteze, ci trebuie să știe și cum să comunice eficient.  

 Fără îndoială, serviciile avocatului necesită o pregătire temeinică, bazată pe acele principii etice care își au originea în dreptul natural și pozitiv, astfel încât ethos-ul este esențial pentru menținerea credibilității, integrității și profesionalismului unui avocat.  

 Logosul este, de asemenea, o componentă esențială a unei pledoarii de succes, întrucât oferă bază rațională, logică și coerentă a argumentației.  

 Acesta poate fi sprijinit de pathos dacă, spre exemplu, pentru a evita un discurs plat, pathosul este direcționat spre o intonație adecvată, care subliniază cuvintele-cheie, astfel încât mesajul transmis să fie mai ușor de reținut. Pe de altă parte, există riscul ca pathosul să compromită pledoaria, mai ales când se recurge la un ton agresiv, sarcastic și ironic, adesea nejuridic, cu gesturi afectate, exagerat de pedante sau prețioase. 

 Ați acordat asistență juridică și reprezentare în litigii civile complexe, în materia dreptului comercial, dreptul muncii și contencios administrativ. Dar dragostea dv. profesională mărturisită vizează, se pare, dreptul familiei. Cum ați ajuns la această alegere, la o asemenea specializare? 

 În dreptul familiei am trăit cazurile în care m-am implicat cel mai mult emoțional, în care am simțit sensibilitatea relațiilor umane și normele abstracte ale legii aplicate în viața de zi cu zi. M-am bucurat mult când am câștigat litigii comerciale, dar în dreptul familiei am simțit că am avut un rol special: am contribuit la obținerea unor drepturi pentru copiii vulnerabili, la stoparea unor abuzuri și, mai ales, la soluționarea unor conflicte delicate și personale într-un mod rațional și echitabil. 

 Ați acumulat o vastă experiență în această arie de expertiză, implicându-vă în toate etapele soluționării și medierii disputelor, acordând servicii de asistență juridică și reprezentare în litigii de divorț, partaj, exercitarea autorității părintești, executarea hotărârilor judecătorești privitoare la minori, răpire internațională de minori, bullying etc. Având în vedere că dreptul familiei vizează aproape exclusiv persoane fizice și nu companii cu mari resurse financiare, se poate spune că onorariile din această zonă sunt mai reduse decât în multe alte domenii de practică avocațială? 

 În general, onorariile sunt stabilite în funcție de durata și complexitatea cazului. Un dosar având ca obiect stabilirea locuinței minorului poate fi mai complicat și mai lung decât o acțiune în recuperarea unei creanțe. Prin urmare, consider că nu se poate generaliza. 

 Au fost situații când ați reprezentat pro bono, cu mare succes, unii clienți nedreptățiți. Cazul unui cunoscut medic din Iași este doar un exemplu, dar care este notabil, câtă vreme acesta v-a numit în acel proces victorios drept „eminență organizatoare”. Fără a detalia cazul, cât de des se mai întâmplă să vă implicați emoțional, să fiți trup și suflet, fără motivație materială, într-o cauză? 

 Unele cauze mă atrag pentru că rezonez cu valorile și principiile pe care le pun în discuție. Nimic nu se compară cu sentimentul de împlinire atunci când investesc timp și energie în ceva care contează cu adevărat pentru mine. Această satisfacție interioară poate depăși cu mult recompensele materiale. 

 Va fi greu/delicat să pledați pentru cauza unor cupluri sau familii gay? Avem o legislație care să permită asta? 

 În România, este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex. De asemenea, căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.  

Dacă reglementările se schimbă și aceste drepturi vor fi recunoscute legal, va fi necesar ca ele să fie apărate în mod corespunzător.   

 Luptați pentru cauzele clienților ajunși în varii situații dramatice, pentru drepturile copilului, sunteți conectată la realitatea tristă din România, care înseamnă demografie în picaj, rată înaltă de divorțuri, violență domestică, hărțuire la locul de muncă (mobbing), hărțuire sexuală, emoțională, școlară, cibernetică etc. Ce vi se pare mai grav și mai grav, ca fenomen, în societatea românească și europeană de azi? 

 Ceea ce riscă să devină grav ca fenomen social este diminuarea respectului pentru persoana de lângă noi, pentru cetățeanul (copil sau adult) titular de drepturi. Fiecare atac direct sau indirect asupra persoanei, asupra libertății sale, asupra integrității sale, asupra respectului pe care îl impune în calitate de cetățean este și el o consecință a pierderii lente a unor valori într-o societate tot mai fragilă, fără repere și cu modele adesea discutabile. 

 Sunteți autor al mai multor articole de specialitate în publicații de referință pe piața juridică și participați frecvent, în calitate de lector, la cele mai importante evenimente pe diverse teme de drept, cu precădere cele concentrate pe dreptul familiei. Ce recomandați organizatorilor de profil să schimbe, să adauge în construcția unor astfel de evenimente pentru a lărgi ecourile și a face mai bine auzite punctele de vedere pertinente ale invitaților? 

Organizatorii pot implementa ateliere de tip workshop unde participanții să pună în discuție aspectele practice ale subiectelor propuse, întrucât prezentarea unor noțiuni teoretice fie rămâne deseori la nivel de curs universitar, fie nu-și găsește suport în practică, aceasta fiind, de cele mai multe ori, inovatoare.