Search
Miercuri 19 Ianuarie 2022
  • :
  • :

Ghișeul.ro a împlinit 10 ani. „Exista o reticență amplă față de relaționarea online cu instituțiile. Comportamentul s-a modificat”

Platforma de plăți online Ghișeul.ro a împlinit 10 ani de activitate. Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO) au organizat un eveniment care a marcat această aniversare.

Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, fiind transmis live pe conturile de social media ale Ghișeul.ro și ale Autorității pentru Digitalizarea României. Au fost prezenți fizic și au luat cuvântul Octavian Oprea, Președintele ADR; Barna Tánczos, Ministrul interimar al Cercetării, Inovării și Digitalizării; Ciprian Ghișe, Directorul Executiv al Asociației de Plăți Electronice din România; Sabin Sărmaș, Președintele comisiei parlamentare pentru Tehnologia Informației și Comunicații din Camera Deputaților; Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6 al Municipiului București; Robert Negoiță, Primarul Sectorului 3 al Municipiului București; Clotilde Armand, Primarul Sectorului 1 al Municipiului București; Daniel George Surdu, Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„În prezent, Ghișeul.ro reprezintă piatra de temelie a relației online dintre stat și cetățean. Dacă acum 10 ani exista o reticență amplă în ceea ce privește relaționarea online cu instituțiile și nu numai, comportamentul social s-a modificat. Pandemia a determinat oamenii să facă pasul către această dimensiune digitală, iar odată dobândit acest comportament, a fost mult mai ușor pentru noi să scoatem statul din statul la coadă”, a declarat Octavian Oprea, Președintele ADR.

„În proiectele noastre, noi, echipa ADR ne bazăm pe date. Aceste date arată că, în cele 9 luni ale acestui an, Ghișeul.ro a crescut cât în primii 9 ani. Creșterea apetenței românilor pentru utilizarea instrumentelor digitale în relația cu statul este tot atât de importantă precum maniera în care ei fac acest lucru. Peste 60% dintre cei care au accesat platforma Ghișeul.ro pentru a plăti servicii publice, taxe, amenzi sau utilități au făcut acest lucru de pe telefonul mobil. Așadar, următorul pas pentru platforma Ghișeul.ro este să aibă o aplicație mobilă dedicată”, a mai spus Octavian Oprea..

Platforma Ghişeul.ro, prin utilitatea sa, ne-a obişnuit cu posibilitatea de a ne trăi viaţa în moduri despre care poate visam. Nu este de mirare că astăzi avem şi pretenţii mai mari, avem aşteptări diferite faţă de acum 10 – 15 ani. Când avem ceva de rezolvat, prima întrebare firească este dacă acest lucru se poate face online. Observăm că din ce în ce mai multe lucruri se pot rezolva aşa şi contribuţia ADR la aceste sisteme online este esenţială. Evident, nu ne putem opri aici. Avem proiecte ambiţioase pentru viitor şi acest lucru se vede în PNRR, care este aprobat de Comisia Europeană. Avem digitalizarea ca o dezvoltare continuă. Este cea de-a doua prioritate în mecanismul european “NextGenerationEU”, după politicile de mediu. Avem o oportunitate uriaşă de a finanţa proiectele pe digitalizare prin PNRR şi avem la dispoziţie 1,9 miliarde de euro.

Barna Tánczos, ministrul interimar al Cercetării, Inovării și Digitalizării

„Ghișeul.ro nu e doar o platformă, este un ecosistem în care toți participanți – cele aproape 1000 de instituții publice, personalul de specialitate, actorii privați și cetățenii – își aduc aportul. Avem împreună obiective ambițioase: ne dorim ca în următorii 3 ani, Ghișeul.ro să fie portalul pe care orice cetățean să poată găsi orice tip de plată pentru orice instituție publică.

APERO este un organism reprezentativ pentru plățile electronice din România, iar obiectivul nostru este să simplificăm viața românilor”, a afirmat Ciprian Ghișe, Directorul Executiv al Asociației de Plăți Electronice din România.

Președintele comisiei parlamentare pentru Tehnologia Informației și Comunicații din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș, a evidențiat importanța Ghișeul.ro atât ca brand, cât și ca platformă tehnologică.

„Ghișeul.ro are în spate un brand extrem de puternic și acest lucru îi permite să devină mai mult decât o platformă de plăți. Ghișeul.ro poate deveni un punct unic de contact, în care cetățeanul își găsește toate serviciile publice. Succesul platformei tehnologice Ghișeul.ro este dat de succesul parteneriatului pubic- privat, care a fost și rămâne onest, solid și dezvoltat cu resurse puține. Într-o țară în care doar 30% din populație are competențe digitale de bază, așa cum arată măsurătorile oficiale ale Comisiei Europene că stau lucrurile în România, plățile electronice pot fi primul pas al unui cetățean pentru o educație digitală, spre un proces de auto-învățare – și poate acesta este cel mai bun lucru pe care îl face Ghișeul.ro pentru România astăzi”, a punctat Sabin Sărmaș.

În cadrul evenimentului, Președintele ADR Octavian Oprea a anunțat organizarea unui concurs public pentru noul logo al Ghișeul.ro, concurs organizat în luna octombrie.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *