Search
Miercuri 4 Decembrie 2024
  • :
  • :

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 34 din 23 aprilie 2013

Alina-Niculciu-_-Peterka&PaArticol de Alina Niculciu, Attorney at Law, Peterka și Asociații

La data de 13 mai 2013 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 34 din 23 aprilie 2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. Prin OUG 34/2013 (″Ordonanța″) se abrogă Legea 214 /2011 pentru organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor, creându-se astfel un cadru juridic mai clar decât cel oferit de reglementarea anterioară, în ceea ce privește posibilitățile de amplasare a  capacităților de producere a energiei regenerabile pe terenurile ocupate de pajiști.

În esență, Ordonanța interzice în mod expres scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor. Pe cale de excepție, Ordonanța permite scoaterea pajiștilor definitiv sau temporar din circuitul agricol pentru scopul înființării de noi capacități de producere a energiei regenerabile, însă acestea nu trebuie să afecteze buna exploatare a pajiștilor. De asemenea, pentru a beneficia de scoaterea pajiștilor definitiv sau temporar din circuitul agricol, capacitățile de producere a energiei regenerabile trebuie să fie declarate de utilitate publică pentru lucrări de interes național, județean sau local. În cazul în care aceste condiții sunt îndeplinite, scoaterea din circuitul agricol se va face doar cu avizul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit Ordonanței, scoaterea din circuitul agricol se va realiza cu obligația ca beneficiarul scoaterii definitive din circuitul agricol a pajiștilor să recupereze din terenurile neproductive sau neagricole o suprafață egală cu cea aprobată a fi scoasă definitiv din circuitul agricol. Se prevede ca recuperarea acestor terenuri să se facă anticipat, cel mai târziu până la data stabilită în actul prin care se aprobă scoaterea definitivă din circuitul agricol a acestor suprafețe, astfel încât să nu scadă suprafața de pajiști la nivel local, județean sau național, după caz. Se așteaptă, în curând, Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru detalierea și clarificarea condițiilor prin care se va face scoaterea din circuitul agricol precum și normele metodologice de implementare a Ordonanței.

La capitolul sancțiuni, s-a stabilit că amplasarea pe pajiștile permanente a altor obiective de investiții decât cele prevăzute de lege precum și scoaterea din circuitul agricol a terenurilor având categoria de folosință pajiște fără aprobările legale în vigoare, vor constitui contravenții. Scoaterea ilegală din circuitul agricol se sancționează cu amendă contravențională care poate ajunge până la 10.000 de lei precum și cu aplicarea sancțiunii complementare constând în desființarea lucrărilor și aducerea terenului în starea inițială pe cheltuiala contravenientului.

Prin intermediul Ordonanței a fost modificată și Legea fondului funciar nr. 18/1991 în mod corespunzător. Schimbarea categoriei de folosință în alte categorii de folosință a pajistilor este, de principiu, interzisă. Se prevede ca toate actele administrative și juridice emise sau încheiate cu nerespectarea acestei interdicții sunt lovite de nulitate absolută. Fac excepție terenurile ocupate de pajiști care, prin degradare sau poluare, și-au pierdut total ori parțial capacitatea de producție, terenuri pe care se vor executa lucrări de ameliorare și amenajare, potrivit reglementărilor legale în vigoare.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *