Search
Duminica 21 Iulie 2024
  • :
  • :

„M‑am format în practica de litigii și arbitraj internațional alături de avocați români care sunt adevărate legende în peisajul juridic”

Interviu cu av. LIGIA CECILIA POPESCU, Partener Wolf Theiss, coordonator al Departamentului Litigii și Arbitraj

Profilul dv. profesional s-a conturat încă din timpul studenției, când ați avut rezultate cu totul deosebite în plan internațional în domeniul concursurilor de pledoarie („mooting”) în limba franceză. Cum aţi reuşit aceste performanţe?  

Într-adevăr, am obţinut de trei ori premii şi punctaje foarte mari pentru cea mai bună pledoarie individuală la concursurile internaţionale de mooting René Cassin (în domeniul Drepturilor Omului, organizat de Consiliul Europei la Strasbourg), Eco Ludi (în domeniul dreptului internaţional public şi dreptul mediului, organizat de Eco Ludi la Paris) și Charles Rousseau (în domeniul dreptului internațional public, organizat de Rețeaua Francofonă de Drept Internaţional la Geneva). De asemenea, împreună cu echipa Facultăţii de Drept Bucureşti, am obţinut premiul pentru cea mai bună echipă din Europa Centrală și de Est la concursul René Cassin. Cheia acestor succese a fost multă muncă, solidaritatea și colaborarea din echipa noastră și îndrumarea academică de foarte bună calitate de care am beneficiat. 

Nu mulți din profesie știu faptul că v-ați început cariera ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, cu specializarea în diplomaţie economică şi drept investiţional. Ulterior, aţi urmat o carieră ca avocat cu practică privată, lucrând cu firme de avocatură prestigioase din Bucureşti și Londra, alăturându-vă apoi biroului Wolf Theiss din România. A fost o alegere inspirată părăsirea diplomaţiei pentru domeniul avocaturii de business? Sunt oportunitățile de dezvoltare profesională la fel de generoase în ambele profesii?  

Ambele profesii oferă oportunităţi de dezvoltare profesională semnificative și se pot potența una pe alta. Astfel, formarea în diplomație cu specializare în drept internațional privat și diplomație economică m-a ajutat foarte mult în cariera de avocat. Și invers, experiența în medii multiculturale și în proiecte transnaționale complexe ca avocat în firme internaționale poate fi extrem de semnificativă pentru o eventuală revenire în diplomație. 

Ați absolvit Facultatea de Drept a Universității din București acum 30 de ani și Dreptul Concurenței și European la London School of Economics un deceniu mai târziu. Ați studiat la Londra și ați și lucrat acolo: Cum de nu v-ați stabilit în Marea Britanie? Aţi ales anume sau v-aţi reîntors de nevoie acasă, în România? 

Am petrecut mult timp în Marea Britanie ca urmare a faptului că am fost parte dintr-o firmă internațională de avocatură cu sediul principal în Londra. Eram partener local în biroul din București al acestei firme și acesta este motivul pentru care, la terminarea studiilor, am revenit să îmi continui activitatea cu preponderență în București, din această poziție pe care o dețineam. În plus, eu sunt implicată în politică de peste 20 ani și continuarea activității în acest domeniu în România a fost unul dintre aspectele relevante pentru mine. 

De-a lungul carierei aţi consiliat clienți în materie de fuziuni și achiziții și concurență, achiziții publice, dreptul UE, proprietate intelectuală, white collar crime, precum și în arbitraj și litigii internaţionale comerciale și investiții complexe într-o plajă largă de industrii (energie, construcții, divertisment, retail, aviație, financiar, servicii, agrobusiness). Ce a fost mai aproape de sufletul dv.? Ce a rămas? De ce? 

Am avut șansa de a mă forma în practica de litigii și arbitraj internațional alături de avocați români care sunt adevărate legende în peisajul juridic din România. 

De asemenea, în practica de M&A și drept european (în principal dreptul concurenței) am beneficiat de îndrumarea unor profesori și avocați britanici recunoscuți în mediul academic și în practica privată în Marea Britanie. Prin urmare, aceste două practici sunt cele mai semnificative pentru mine. De-a lungul timpului am fost implicată în multe tranzacții și dosare interesante însă în practica recentă aș menționa un litigiu în materia drepturilor de autor privind un cunoscut blockbuster, unde am reprezentat cu succes nouă producători de filme și finanțatori de la Hollywood. Cu această ocazie, alături de colegii avocați din Los Angeles care ne-au sprijinit cu probatoriul relevant, am avut ocazia de a pătrunde timp de peste patru ani în lumea fascinantă a filmelor artistice și de a aprofunda aspectele juridice pe care producția și distribuția acestora le implică. 

Toate cauzele enumerate mai sus, în care vă implicați direct, au o legătură directă și indisolubilă cu afacerile din zona privată, cele care „oxigenează” vizibil „plămânii” economiei românești. Este dinamica locală a avocaturii de business în cadență cu mersul economiei în general? Există o oarecare proporționalitate sau dimpotrivă, lucrurile stau invers proporțional?   

Există indubitabil o legătură directă între performanţele economice și politice ale României ca stat și nivelul de performanță al mediului de afaceri și, implicit, al avocaturii de business. Cu cât reușim să implementăm o politică mai dinamică de investiții, cu caracter de continuitate reală, cu atât avocatura de business va răspunde proporțional la volumul crescut de investiții. 

Există un portret-robot, un profil anume sau trăsături comune al clienților dv. din zona de Litigii și Arbitraj? În ultimii cinci ani au fost cazurile în care pledați mai numeroase? Au fost ele mai complexe sau dimpotrivă? 

Profilul standard este acela al marilor clienți corporatiști internaționali care reprezintă majoritatea clienților Wolf Theiss. În perioadele de vârf gestionăm cu succes în practica de litigii și arbitraj un portofoliu de cazuri care depășește ca valoare 450-500 de milioane de euro, multe de complexitate semnificativă, cum ar fi litigiile post-privatizare sau arbitrajele comerciale și de investiții. 

Sunt doamnele la fel de reziliente în pretoriu, la birou, pe teren, în deplasări la fel ca și bărbații?  

Activitatea remarcabilă a doamnelor în firmele mari de avocatură demonstrează calitățile excepționale ale acestora, reziliența fiind în mod categoric una dintre acestea. Egalitatea de gen în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea profesională rămâne însă un deziderat susceptibil de îmbunătățiri în România, chiar și în domeniul nostru, unde își desfășoară activitatea un număr mare de doamne. 

Sunteți un politician cunoscut, cu apariții foarte frecvente în media televizată, unde pledați cu convingere și entuziasm pentru cauzele în care credeți. Cum se împacă politica cu activitatea efervescentă dintr-o firmă internațională de avocatură? 

Încerc să mențin un echilibru între cele două domenii, însă este adevărat că ritmul în care ne desfășurăm activitatea ca avocați într-o firmă internațională de avocatură este extrem de solicitant și acaparant. Cred însă cu tărie în necesitatea implicării în viața publică și, prin urmare, sper să pot contribui cât mai substanțial în politică în viitor. 

Sunteți foarte activă și în organizațiile internaționale ale profesiei de avocat. Cum ajută o asemenea implicare la dezvoltarea dv. profesională sau a firmei? 

Într-adevăr, particip de mulți ani la conferințele International Bar Association (IBA), care este cea mai prestigioasă organizație internațională a profesiei de avocat. Din ianuarie 2024 am fost numită Liaison Officer în cadrul Comisiei de Litigii. Atribuțiile mele se referă la coordonarea colaborării comisiei noastre cu celelalte comisii în ceea ce privește organizarea diferitelor conferințe ale IBA. IBA este un forum de mare prestigiu internațional, care oferă oportunități de interacțiune cu confrații avocați din toată lumea și, prin urmare, este o sursă importantă de dezvoltare a businessului și a profilului internațional personal și al Wolf Theiss în lumea avocaturii mondiale.