Search
Sambata 16 Octombrie 2021
  • :
  • :

Managerii regândesc raportarea companiilor. Riscurile utilizării inteligenței artificiale în finanțe

Schimbările provocate de pandemia COVID-19 și incertitudinile geopolitice și macroeconomice rezultate oferă directorilor financiari (CFOs) oportunitatea de a-și regândi rolul și modul în care poate fi structurată și realizată raportarea companiilor, conform concluziilor celei de-a șasea ediții a studiului anual al EY – Financial Accounting Advisory Services (FAAS), intitulat „Cum poate raportarea să creeze legătura dintre compania dumneavoastră și adevărata sa valoare?”.

Studiul, care a sondat opiniile a peste 1.000 de directori și controlori financiari din 26 de țări, arată că liderii financiari anticipează că funcția lor va arăta foarte diferit în viitor, datorită unei tranziții substanțiale către un model operațional mai inteligent. 53% dintre respondenți estimează că mai mult de jumătate dintre activitățile curente care țin de zona financiară și de raportare, efectuate în prezent de oameni, vor fi executate de inteligența artificială (AI) în următorii trei ani. Totodată, 54% consideră că funcția financiară ar putea fi susținută în mare parte de sistemele bazate pe tehnologia blockchain.

Guillaume Macczak, EY România

Cu toate acestea, pentru a valorifica la maximum tehnologiile inteligente în raportarea corporativă, o condiție esențială menționată de respondenți este creșterea gradului de încredere în aceste tehnologii. Drept urmare, mai bine de două treimi (68%) dintre liderii financiari consideră că sistemele de guvernanță, de control și cele etice trebuie dezvoltate și rafinate pentru inteligența artificială.

Fără astfel de sisteme, liderii financiari (63%) sunt îngrijorați de riscurile pe care le poate genera utilizarea AI în finanțe și raportare, de la amenințări la adresa securității, la riscuri de reglementare. În același timp, mulți respondenți nu au încredere pe deplin în rezultatele acestor sisteme, 47% declarând că nu se poate avea încredere în calitatea datelor financiare generate de AI în aceeași măsură ca în cea a datelor provenite din sistemele financiare tradiționale.

“Conștientizarea progreselor tehnologice în operațiunile de finanțe este în creștere. Acest fenomen poate aduce noi riscuri pentru profesioniștii în contabilitate sau raportare. Prin urmare, accentul ar trebui să fie pe construirea încrederii în rezultatele AI și a unei povești a valorii, prin interpretări ale seturilor de date”, a declarat Guillaume Macczak, Partener Asociat CFO & GBS Services, EY România.

În România, o parte importantă a activităților de contabilitate și raportare sunt încă neautomatizate în unele organizații. “Prin urmare, acest lucru ar putea fi un salt înainte spre cele mai bune practici ce implică o investiție limitată, de exemplu, prin proiecte-pilot, astfel având loc construirea fundației, cărămidă după cărămidă, pentru o organizație a viitorului în privința finanțelor. Acest lucru ar putea, de asemenea, să micșoreze decalajul perceput de tinerii profesioniști, la începutul carierei lor, între viața personală și cea profesională, accentuată de munca la distanță din ultimele 12 luni”, a spus Guillaume Macczak.

Blockchain, extravagant și costisitor

Blockchain este încă perceput ca un „hype”, o tehnologie extravagantă și costisitoare. Cu toate acestea, blockchain generează tot mai multă încredere ca model financiar, în timp ce noile arhitecturi descentralizate îl fac mai accesibil.

În cele din urmă, capacitatea de a digera mai multe date deschide ușa către indicatori și raportări nefinanciare, care sprijină implementarea inițiativelor de afaceri durabile și permite liderilor de afaceri să cuantifice impactul lor financiar, social și de mediu.

Având în vedere că investitorii și alți actori interesați își doresc ca organizațiile să adopte o perspectivă pe termen lung și să se concentreze pe crearea de valoare, studiul arată că majoritatea directorilor și controlorilor financiari respondenți (72%) consideră binevenită o astfel de schimbare. Peste două treimi dintre respondenți (69%) au declarat că directorii financiari și liderii funcțiilor financiare sunt considerați tot mai mult de către principalii actori interesați drept gardieni ai valorii pe termen lung în cadrul organizației lor.

Crește cererea de prognoze

Totodată, două treimi (66%) dintre liderii financiari au declarat că cererea pentru analize prospective și prognoze financiare a crescut în ultimele 12 luni. Respondenții au indicat și că actorii interesați doresc noi date legate de elementele nefinanciare ale raportărilor companiilor, cum ar fi aspectele legate de mediu, sociale și de guvernanță (55%). Atenția tot mai mare acordată informațiilor nefinanciare de înaltă calitate este confirmată de 65% dintre respondenți, care consideră că organizația lor dispune de o valoare substanțială care nu este măsurată sau comunicată prin intermediul indicilor cheie de performanță financiari tradiționali, cum ar fi valoarea mărcii și capitalul uman.

Liderii financiari trebuie să regândească rolul pe care raportarea este așteptată să îl joace în prezentarea valorii create de întreprindere. Dacă finanțele nu reușesc să joace un rol central în satisfacerea acestor așteptări diferite, raportarea ar putea deveni din ce în ce mai irelevantă. Este o ocazie pentru liderii financiari de a-și stabili atribuții în măsură să asigure informațiile așteptate de organizații, cu rapiditatea și flexibilitatea necesare.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *