Search
Sambata 11 Iulie 2020
  • :
  • :

Petrom a realizat, anul trecut, un profit net de peste 1 miliard de euro

petromPetrom a încheiat anul 2013 cu un profit net de 4,824 miliarde de lei (1,091 mld.euro), în creștere cu 22% față de rezultatul net de 3,946 miliarde lei, raportat la finele lui 2012, potrivit rezultatelor preliminare publicate miercuri.

Profitul  fost realizat în condițiile în care vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de țitei și produse petroliere. Doar  vânzările de energie electrică au crescut. În anul 2012, grupul a consemnat vânzări record, de 26,258 miliarde lei.
În trimestrul al patrulea din 2012, profitul net al companiei petroliere s-a ridicat la 1,158 miliarde de lei, în creștere cu 10% comparativ cu profitul net consemnat în perioada similară a anului precedent, care s-a ridicat la 1,055 miliarde lei.
Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing (R&M) au reprezentat 79% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze și Energie (G&E) au reprezentat 16%, iar cele din Explorare și Producție (E&P) au fost aproximativ 5%.

Investițiile Grupului Petrom au crescut cu 8% în anul 2013, la 5,3 miliarde lei, comparativ cu 4,93 miliarde lei în anul 2012, ca urmare a investițiilor substanțial mai mari în segmentul de Explorare și Producție (E&P), parțial contrabalansate de nivelul mai scăzut în segmentele de Gaze și Energie (G&E) și Rafinare și Marketing (R&M).

“În 2013, România a înregistrat o creștere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze și electricitate, a contracției marjelor de rafinare și prețurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanță financiară solidă, datorită inițiativelor de excelență operațională și de control strict al costurilor, precum și datorită mediului favorabil al prețului la țiței. În activitatea operatională, am crescut cu succes producția de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, și ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potențialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activitățile de explorare prin finalizarea achiziției de seismică 3D și am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014”, spune directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

OMV deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român prin Ministerul Economiei deține 20,63% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea – 18,99% și alți acționari 9,35%.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele explorare și producție, rafinare și produse petrochimice, marketing, gaze naturale și energie.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *