Search
Joi 27 Februarie 2020
  • :
  • :

Piața reciclării deșeurilor din România este deocamdată blocată

Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie București au organizat joi, 28 februarie 2019, Forumul de Mediu, ediția a IV-a. Partenerii evenimentului au fost aasa de avocatură Schoenherr și asociații și compania ALS Life Sciences Romania.

Ștefania Deak, consilier științific în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României a anunțat că până la sfârșitul acestui an va fi finalizat planul inițial de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României până în 2020, document care va asigura infrastructura implementării strategiei pentru orizontul de timp 2030. Prin acest plan de acțiune se încearcă asigurarea coerenței politicilor de dezvoltare durabilă pentru atingerea țintelor strategiei.

România s-a alăturat liderilor celor 193 state membre ale ONU la Summit-ul privind dezvoltarea din septembrie 2015 adoptând Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu, care vizează în egală măsură statele dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare.

Piața materialelor reciclabile, a ambalajelor, a fost blocată în ultimele două luni, a evidențiat Raul Pop, fondator al Coaliției pentru Economie Circulară. El a precizat că începând cu 1 ianuarie 2019 tot ce înseamnă colectare de deșeuri din ambalaje ar trebui să treacă prin primării sau prin Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, dar legiferarea nu a venit însoțită și de anumite clarificări, fapt ce a dus la blocarea pieței de colectare a ambalajelor. Raul Pop a menționat că Ministerul Mediului va publica săptămâna viitoare Ghidul privind sistemul de organizare a colectării şi raportării deşeurilor.

Începând cu 1 ianuarie 2019, autorităţile publice locale sunt obligate să aplice sistemul “Plăteşte pentru cât arunci”, un sistem implementat deja la nivel european.

Una dintre principalele noutăţi pe care această OUG le aduce legislaţiei actuale privind deşeurile vizează aplicarea, începând cu 31 martie 2019, a unei garanţii pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/bucata. Începând cu 31 martie 2022, această garanţie se va aplica şi ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.

Luminița Roșca, Manager, Departamentul de Mediu, Green Enviro Solutions s-a referit la necesitatea stimulării reciclării  de  către autoritățile locale și centrale, prin legi clare și o fiscalitate corespunzătoare.

Valentin Negoiță, președintele ECOTIC, a arătat că în ultimii ani, piața reciclării deșeurilor electrice și eletronice a luat avânt, existând chiar o supracapacitate a fabricilor care reciclează deșeuri, față de nivelul colectării. “Reciclarea aduce beneficii mediului, aduce beneficii economice și sociale. Avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii în acest sector. ECOTIC a contribuit anul trecut la colectarea a aproximativ 25.000 de tone de deșeuri provenite din echipamente electrice și electronice. 80% din acest volum provine din retail. Din păcate, o bună parte din deșeuri se aruncă la gropile de gunoi”, a precizat Valentin Negoiță.

Alexandru Coman, Director Executiv al Alianței pentru Energie Regenerabilă și Ioan Sabău, administrator al aceleiași organizații, au prezentat avantajele plantei energetice Miscanthus Giganteus, care aduce beneficii surprinzătoare ca bază de biomasă, materiale de construcții sau pentru ameliorarea solurilor compromise.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *