Search
Sambata 4 Iulie 2020
  • :
  • :

Primul ghid imobiliar local realizat pe baza pe tranzacțiilor reale efectuate în piață, lansat în Cluj-Napoca

ANEVARO echipă de evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, coordonată de Adrian Vascu, Președintele ANEVAR, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și cu sprijinul companiei de audit și consultanță KPMG, au elaborat un ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, în perioada mai – decembrie 2013.

”În prezent, în domeniul achiziției de proprietăți imobiliare, lipsește din spațiul public românesc un loc în care cei care vrem să căutăm un apartament, o casă sau un teren, să mergem și să aflăm răspunsul la o întrebare simplă: <Cu cât s-au mai vândut asemenea proprietăți până acum>?”, explică Adrian Vascu, Președintele ANEVAR. ”Inițiativa noastră de la Cluj-Napoca este un proiect pilot pe care îl vedem replicat la nivelul tuturor orașelor din România, într-un efort de a transparentiza piața imobiliară din România.”

În cadrul acestui demers, Primăria din Cluj-Napoca, prin intermediul Direcției de Impozite și Taxe Locale, a realizat în premieră o centralizare a tranzacțiilor imobiliare, pentru a servi unei analize inedite a pieței imobiliare clujene.

”Existența acestui raport, actualizabil anual, va permite de acum înainte ca acest tip de informație să fie accesibilă tuturor și va aduce un plus de siguranță cetățenilor care decid să facă achiziții imobiliare”, spune Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca. ”Este o măsură prin care creștem pe termen lung calitatea vieții și prin care împiedicăm eventuale încercări de speculații imobiliare.”

Tranzacțiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanțare – bancară sau proprie – și au ca obiect proprietăți imobiliare constând în terenuri, case și apartamente. Tranzacțiile au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparație relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacției.

În perioada mai-decembrie 2013 s-au tranzacționat 3324 de proprietăți imobiliare, dintre care 296 de terenuri, 181 de case, 2455 de apartamente și 392 de alte tipuri de proprietăți imobiliare, cum ar fi boxe, garaje, parcări etc. Valoarea totală a tranzacțiilor încheiate în perioada analizată pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aprox. 155,5 milioane de euro. Principalele criterii de analiză au fost: tipul proprietății, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanțare, suprafața proprietății și prețul.

Majoritatea tranzacțiilor au fost finanțate din surse proprii: 2656 de tranzacții, comparativ cu 668 de tranzacții realizate prin intermediul creditelor bancare. Achizițiile persoanelor juridice au reprezentat mai puțin de 7% din total.

Cele mai multe tranzacții s-au realizat în luna august, care a fost totodată și luna cu cea mai mare valoare a tranzacțiilor, de aproximativ 23,1 milioane de euro.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *