Search
Vineri 3 Iulie 2020
  • :
  • :

Procurorii sunt sufocați de dosare

Prioritatea sistemului trebuie să fie identificarea soluțiilor care să permită limitarea numărului de dosare nou înregistrate, astfel încât resursele investigative să fie folosite pentru soluționarea cauzelor importante, potrivit bilanțului de activitate al Ministerului Public (MP) pe 2012 publicat pe site-ul MP.

Creșterea numărului de procurori nu este suficientă

“Evoluția volumului de activitate reprezintă cea mai importantă problemă adresată Ministerului Public, având în vedere că fără o modificare de esență a paradigmei resursele existente nu vor mai putea gestiona dosarele nou înregistrate. Creșterea numărului de procurori nu este suficientă dacă nu sunt identificate instrumente de a acționa asupra cauzelor care determină creșterea numărului de dosare, având în vedere că păstrarea tendinței actuale va duce după un timp la o nouă supraîncărcare a procurorilor”, se arată în documentul citat.
Ministerul Public consideră că este necesară o intervenție legislativă care să introducă proceduri simplificate de soluționare a cauzelor, modalități alternative de rezolvare a conflictelor, extinderea principiului oportunității, elemente de justiție negociată sau trecerea unor fapte din ilicitul penal în cel administrativ.
“Instituțiile procesual penale introduse prin Legea nr.202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor reprezintă un model care și-a dovedit eficiența și care trebuie extins pentru a asigura fluiditatea procedurilor. Din această perspectivă, este important ca noul cod de procedură penală, în forma în care va intra în vigoare după adoptarea legii de punere în aplicare, să cuprindă și alte instituții similare, bazate pe o analiză a cauzelor care determină creșterea constantă a numărului de dosare, astfel încât soluția să privească originea problemei, și nu efectele ei”, se menționează în bilanț.

Nevoia unui filtru care să selecteze cauzele

O altă soluție posibilă indicată de MP este cea arătată în cuprinsul analizei efectuate de specialiștii Băncii Mondiale cu privire la extinderea ajutorului judiciar acordat părților anterior formulării acțiunilor în justiție, care să acționeze ca un filtru pentru cauzele înregistrate în sistem.
“Totodată, pentru a ajunge la o repartizare echilibrată a resurselor este nevoie de desființarea unităților de parchet cu volum redus de activitate, având în vedere discrepanțele existente între parchete unde volumul de activitate pe procuror este de peste 1.500 de dosare, în timp ce la alte unități din același județ un procuror trebuie să soluționeze 200-300 de dosare similare în același interval. Uniformizarea volumului de activitate între aceste unități ar duce la un sistem sustenabil și ar îmbunătăți performanța de ansamblu”, consideră MP.
Volumul de activitate în cadrul Ministerului Public a crescut pentru al nouălea an consecutiv, ajungând de peste trei ori mai mare decât în anul 2003, potrivit bilanțului Ministerului Public pe anul 2012.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *