Search
Miercuri 19 Iunie 2024
  • :
  • :

Proiect de mediu: Analiză-diagnostic pentru 25 de depozite de deșeuri industriale

Societatea profesională de avocați „Perju, Rotaru & Asociații” a anunțat startul unui proiect strategic de mediu, de anvergură națională, care vizează remedierea situației neconforme constatate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-301/17 privind neîndeplinirea de Statul Român a obligațiilor de închidere a 68 de depozite de deșeuri (în conformitate cu articolul 7 lit. g și cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999).

Programul constă în furnizarea de servicii de consultanță, contractate de către Administrația Fondului pentru Mediu, în urma unei proceduri complexe de achiziție publică, cu obiectivul de a realiza o analiză-diagnostic (due diligence) privind situația juridică și tehnică de mediu în cazul a 25 de depozite de deșeuri industriale aflate pe teritoriul României, dintre cele vizate de Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Scopul analizei este de a stabili strategia de expropriere a terenurilor pe care sunt amplasate pe cele 25 de depozite de deșeuri, în vederea închiderii.

Societatea de avocatură implementează acest proiect printr-un parteneriat interdisciplinar încheiat cu Ecommact SRL și Doralex Com SRL, cu subcontractanții SPARL „Săuleanu și Asociații” și Cabinetele de Avocat „Aroșculesei Alexandra Alina”, „Laura Vrabie” și „Tătaru Iulia Adriana”. Echipa integrată de proiect este, așadar, formată din avocați, practicieni în insolvență, experți și specialiști de mediu și experți topografi.

Cele 25 de depozite reprezintă 37% din totalul de 68 de depoziție de deșeuri vizate în cauza C-301/17.

Cu sprijinul instituțiilor naționale de resort, echipa de proiect va stabili, pentru fiecare dintre cele 25 de depozite, cadrul legal în care se vor derula procedurile de expropriere, situația juridică detaliată a operatorilor depozitelor (multe dintre acestea aflate în insolvență), situația juridică detaliată a imobilelor pe care sunt amplasate depozitele, a posibilității de identificare a persoanelor responsabile și tragerii la răspundere a acestora potrivit principiului „poluatorul plătește”. Totodată, vor fi stabilite măsurile tehnice de mediu necesare închiderii depozitelor.

„Pentru noi, programul reprezintă o provocare profesională ce valorifică experiența vastă și susținută a membrilor echipei. Aria de expertiză a membrilor consorțiului acoperă domenii multiple, de la managementul deșeurilor (fie că ne referim la construcția, operarea și închiderea depozitelor de deșeuri sau la colectarea și valorificarea acestora), până la cel al litigiilor și al consultanței. Avem încredere în succesul programului, contăm pe contribuția fiecărui membru al echipei, precum și pe sprijinul autorităților care joacă un rol constructiv și activ în acest demers” – declară reprezentanții societății „Perju, Rotaru și Asociații”.

Termenul de finalizare a proiectului este de 6 luni, începând din luna iunie, iar valoarea contractuală atinge suma de 6.111.891,5 lei plus TVA.

Cele 25 de depozite de deșeuri care fac obiectul programului sunt răspândite pe întregul teritoriu al României. Acestea sunt: Turnu SA, Județul Teleorman; Elnav SA, Județul Galați; Sometra SA Copșa Mică, Județul Sibiu; Carom SA, Județul Bacău; SMR SA, Județul Olt; Feral SA, Județul Tulcea; Forever SRL, Județul Hunedoara; Rafinăria Venus Oilreg SA, Județul Buzău; Astra Română SA, Județul Prahova; Rafinăria Steaua Română SA, batal Bucea, Județul Prahova; Rafinăria Steaua Română SA, batal Turnătorie, Județul Prahova; Neferal SA, Județul Ilfov; Romplumb SA, Județul Maramureș; Sinteza Oradea SA (două depozite), Județul Bihor; Cemtrade SA, halda C0, Județul Bihor; Cemtrade SA, haldele C1, C2, C3, Județul Bihor; Petrol Derna SA, batal nr. 1, Județul Bihor; Petrol Derna SA, batal nr. 2, Județul Bihor; Petrolsub SA, depozit Ecodiesel, Județul Bihor; Bicapa SA, Județul Mureș; Carbid Fox SA; Județul Mureș; Saturn SA, Județul Alba; Someș SA, Județul Cluj; Ario SA, Județul Bistrița.

De 16 ani activă în domeniul juridic, societatea civilă profesională de avocați „Perju, Rotaru & Asociații” este creată în baza asocierii dintre Ioana Rotaru, Ana Maria Pițur și Serghei Perju. Ca parte a portofoliului de servicii, compania derulează inițiative în domenii cum ar fi: litigii, achizițiile publice și concesiunile, managementul deșeurilor, real estate, drept societar, drept fiscal, dreptul proprietății intelectuale.