Search
Duminica 25 August 2019
  • :
  • :

Rezervele mondiale de petrol cresc, cele de gaz scad

pompa-petrolRezervele mondiale de petrol au crescut cu 3%, în timp ce rezervele de gaz au scăzut cu 2%, din cauza unor estimări în scădere a rezervelor, ce pot fi atribuite prețului scăzut al gazului în America de Nord, conform raportului anual Global oil and gas reserves study. Studiul analizează rezultatele din explorare și producție la nivel mondial și regional a 75 de companii, pe un orizont de cinci ani, cuprins între 2008 și 2012.

Cheltuielile de capital la nivel mondial pentru companiile analizate s-au ridicat la 541 miliarde de USD în 2012. Creșterea puternică a cheltuielilor cu explorarea și dezvoltarea a fost, într-o oarecare măsură, compensată prin scăderea costurilor de achiziție a proprietăților imobiliare. Combinat, cheltuielile cu explorarea și dezvoltarea au crescut cu 20% în 2012 și cu 48%, în perioada 2008-2012. Creșterea cheltuielilor în 2012 s-a putut observa în toate regiunile geografice cuprinse în studiu, dar nivelul reinvestițiilor în operațiuni de petrol și gaze a variat destul de mult între regiuni în perioada celor 5 ani analizați.

La nivel mondial, rezervele de petrol la sfârșitul anului 2012 pentru companiile analizate erau cu 3% mai mari, Canada și S.U.A. raportând cele mai mari creșteri. După scăderea înregistrată în 2011, producția mondială de petrol a crescut cu 2% în 2012, în toate regiunile, cu excepția Europei. Producția de petrol în Europa a scăzut, pe fondul unor cheltuieli de capital care nu au fost suficiente pentru a menține baza rezervelor. Astfel, rata de înlocuire a producției a fost puternică în ultimii ani, cu o rată a descoperirilor de zăcăminte și dezvoltare de 148% în 2012 și cu o medie de 122% pentru ultimii cinci ani.

Rezervele de gaz au scăzut cu 2% în 2012 la nivel mondial. Rezervele adiționale de 64,8 Tcf au fost raportate ca extensii și descoperiri. Aceste rezerve noi au fost neutralizate într-o anumită măsură de revizuiri în scădere de 28,3 Tcf, cauzate în principal de scăderea prețului gazului în S.U.A. și Canada. Producția de gaz natural a crescut cu 3% în 2012, S.U.A. raportând cea mai mare creștere. Producția de gaz în S.U.A. a crescut în ciuda micșorărilor temporare ale producției cauzate de prețurile mici, subliniind potențialul de creștere a producției, în cazul în care prețurile vor crește. Declinul în rezervele de gaz în 2012 a condus la o rată de înlocuire a producției de gaz prin descoperiri de zăcăminte și dezvoltare de 84%. Media celor cinci ani (2008-2012) s-a păstrat la o rată robustă de 125%.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *