Search
Marti 7 Iulie 2020
  • :
  • :

RTPR Allen & Overy a organizat CEE Competition Law Day

Roxana-Ionescu-RTPRRTPR Allen & Overy a organizat, pentru prima dată în România, CEE Competition Law Day, un eveniment internațional de anvergură dedicat dreptului concurenței în Europa Centrală și de Est. Acest eveniment a reunit atât specialiști din țările Europei Centrale și de Est, cât și din alte țări din regiune. Astfel, printre participanți s-au numărat avocați din birourile Allen & Overy din Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, precum și avocați din țări în care nu există birouri Allen & Overy, respectiv Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Serbia și Ucraina. Scopul întâlnirii a fost facilitarea schimbului de idei și experiențe cu privire la evoluțiile recente din domeniul concurenței, o atenție deosebită fiind acordată celor mai bune practici în managementul proiectelor multi-jurisdicționale.

Acest eveniment a oferit participanților un forum excelent pentru a discuta despre subiecte de actualitate precum tendințele și provocările ridicate de reglementarea și aplicarea legislației din domeniul concurenței în țările din Europa Centrală și de Est. La întâlnire au luat parte, printre alții, reprezentanți ai următoarelor firme de avocatură: Boyanov & Co, Bojovic•Dasic•Kojovic, Sayenko Kharenko, Spasov & Bratanov Lawyers’ Partnership, Divjak, Topic & Bahtijarevic și Raidla Lejins & Norcous. Numărul firmelor participante evidențiază importanța practicii de dreptul concurenței în această regiune.

Contribuțiile individuale ale participanților au demonstrat că sectoarele economice prioritare pe ordinea de zi a autorităților naționale de concurență sunt, în mare măsură, aceleași în întreaga regiune, practica acestor autorități fiind axată în principal pe sectorul de retail, bancar, telecomunicații și farmaceutic. În timpul discuțiilor, tendințele locale din fiecare jurisdicție au fost, de asemenea, evidențiate, ceea ce a permis identificarea asemănărilor și diferențelor dintre țările reprezentate. Evenimentul a dat ocazia participanților să afle că autoritățile din țările Baltice sunt extrem de active în aplicarea legislației concurenței și dovedesc un apetit crescut pentru impunerea de amenzi în acest domeniu. În mod similar, autoritatea de concurență din Bulgaria analizează un număr din ce în ce mai mare de cazuri contencioase, dat fiind că numărul concentrărilor economice pentru care este necesară depunerea unei notificări a scăzut odată cu izbucnirea crizei financiare. La polul opus, măsurile de punere în aplicare a legislației din domeniul concurenței sunt mai puțin numeroase în Cehia, Slovacia și Croația. Un caz aparte îl reprezintă Macedonia unde, date fiind dimensiunea redusă a teritoriului și existența a numeroase monopoluri naturale, majoritatea cazurilor comportamentale cu care s-a confruntat autoritatea națională de concurență au vizat abuzuri de poziție dominantă. Un alt aspect interesant analizat în timpul întâlnirii a fost obligația de a notifica concentrările economice în baza diferitelor legislații naționale, în condițiile în care în țări precum Ucraina sau Serbia această obligație există chiar dacă respectiva concentrare economică nu produce efecte în acele țări, astfel încât chiar și pentru tranzacții în care sunt implicați doar agenți economici străini trebuie notificate autoritățile naționale de concurență.

Roxana Ionescu, coordonatorul departamentului de concurență din cadrul RTPR Allen & Overy, a spus: „Evenimentul s-a dovedit a fi un real succes, iar feedback-ul primit de la toți participanții a fost unul într-adevăr pozitiv. Suntem încântați că am reușit să aducem împreună toți acești specialiști cu o vastă experiență în domeniul legii concurenței. Ne așteptăm ca evenimentul să aibă ca rezultat o și mai bună cooperare în viitor și, astfel, să creăm și mai multe oportunități de business”.

Partenerul din Varșovia al Allen&Overy, Marta Sendrowicz, a declarat cu privire la eveniment: „Dorim să ne asigurăm că aceste întâlniri au loc în mod regulat. Acestea oferă o oportunitate extraordinară de a ne cunoaște mai bine și de a valorifica asta în activitatea noastră”.

RTPR a fost înființată în anul 2004 și activează în asociere cu firma londoneză Allen & Overy din 2008. RTPR Allen & Overy are o echipă de 42 de avocați, inclusiv 4 parteneri – Costin Tărăcilă, Victor Pădurari, Alexandru Retevoescu și Mihai Ristici. Domeniile principale de activitate ale RTPR Allen & Overy sunt: finanțări, piețe de capital, insolvență și restructurări, fuziuni și achiziții, concurență, dreptul muncii, litigii și arbitraj, și consultanță pentru sectoarele de afaceri inclusiv energie, telecomunicații, finanțare, real estate și industria farmaceutică.Mircea Agrigoroaie este administratorul site-ului de concursuri de fotografie PxlShot.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *