Search
Duminica 24 Ianuarie 2021
  • :
  • :

Sumele obținute din ofertele publice inițiale europene au crescut cu 135% la 26,5 miliarde de Euro în 2013

Piața europeană a ofertelor publice inițiale a continuat să ia avânt în 2013 – încheind anul cu un adevărat triumf. Ultimele trei luni ale anului, în care au fost listate cu succes mai mult de 100 de companii, au adus mai mult de jumătate din sumele obținute în întregul an. Volumul mediu al ofertelor publice inițiale din Europa s-a dublat, iar valoarea totală a acestora a crescut de la 15,3 miliarde de Euro în 2012 la 26,5 miliarde de Euro anul trecut (+135%), în ciuda scăderii numărului de listări cu 3%, la 279 față de 288 în 2012.

Londra rămâne piața principală în Europa în funcție de numărul IPO-urilor derulate și al sumelor obținute în urma acestora.

Valoarea IPO-urilor a crescut cu 9,3 miliarde de Euro (180%) față de 2012 la 14,4 miliarde de Euro, determinată de creșterea cu 41% a numărului listărilor de la 73 la 103 și de prezența ofertelor mai mari cum ar fi Royal Mail sau Merlin Entertainments.

PwC se așteaptă ca multe companii de retail și de bunuri de larg consum să se listeze în prima jumătate a lui 2014, ca rezultat al vânzărilor puternice înregistrate în perioada sărbătorilor de iarnă. Dovezi ale acestor previziuni s-au văzut deja în recentele listări la Londra ale Lenta, AO World, Poundland, Pets at Home și Boohoo.com.

gherasim_small“Redresarea IPO-urilor pe care o așteptam cu toții a venit. Activitatea de listare este în creștere pretutindeni în Europa și de asemenea și competiția pentru atragerea listărilor. Bursele se vor lupta pentru a atrage candidați pentru listările publice inițiale, iar Bursa de la București trebuie să demonstreze că este o platformă viabilă ce poate atrage finanțare în condiții similare celor oferite de Varșovia, Viena și Praga”, a declarat Sergiu Gherasim (foto), Director, Liderul Echipei de Servicii pentru Piața de Capital, PwC România.

“Există multe IPO-uri în pregătire în 2014 – atât pe piața londoneză, precum și pe alte piețe europene. Pe baza succesului din 2013, deja observăm un val de companii susținute de fondurile de capital privat aflate într-un stadiu avansat de finalizare a unui IPO în prima jumătate a lui 2014”, a adăugat Sergiu Gherasim.

 

Piața de capital din România

 

„Sfârșitul anului 2013 a marcat un nou fenomen pe harta IPO-urilor din Europa. Faptul că piața de capital din România a reușit să deruleze unele dintre cele mai semnificative listări din Europa, prezentându-și astfel posibilitățile de atragere de finanțare atât pentru investitorii autohtoni, cât și pentru cei internaționali, este un semnal pozitiv pentru evoluția piețelor de capital din Europa Centrală și de Est, regiune ce aspiră să fie o zonă semnificativă pentru investiții. Mai sunt multe de făcut în acest sens, dar este clar că regiunea Europei Centrale și de Est devine din ce în ce mai interesantă și mai ofertantă pentru investitori”, a declarat, Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori București.

„Succesul listării pe două piețe a Romgaz în trimestrul IV din 2013 a atras atenția investitorilor internaționali asupra potențialului economiei românești și a rolului pe care Bursa de Valori București îl poate juca în regiunea Europei Centrale și de Est. Ținând cont de angajamentele de privatizare asumate de România cu Fondul Monetar Internațional, Guvernul român a anunțat că intenționează să deruleze IPO-urile companiilor energetice Electrica, Complexului Energetic Oltenia și Hidroelectrica, după ce se va rezolva situația juridică a societății reintrată recent în insolvență. De asemenea, autoritățile române au anunțat recent că intenționează să listeze și Portul Constanța. Astfel, lista de așteptare de IPO-uri ce vor fi derulate în 2014 este încurajatoare”, a adăugat Sergiu Gherasim.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *