Search
Vineri 24 Mai 2024
  • :
  • :

Soluții digitale de la Vodafone pentru agricultură. Date gestionate prin senzori

Portofoliul de soluții de digitalizare pentru afaceri al companiei Vodafone România se extinde cu o suită de soluții dedicate fermierilor, a anunțat, într-un comunicat, operatorul telecom.

Acestea integrează tehnologii inovatoare de tip Internet of Things (IoT). Soluțiile sunt bazate pe senzori care asigură colectarea și gestionarea datelor esențiale pentru culturi, automatizarea operațiunilor, monitorizarea diverșilor parametri, realizarea de analize și predicții care permit creșterea eficienței și productivității în agricultură.

Soluțiile din portofoliul Vodafone se adresează fermierilor care au diverse tipuri de culturi – cultură mare (cereale, oleaginoase), culturi de legume sau pomicultură – cultivate atât în câmp, cât și în sere. Soluțiile sunt scalabile și configurabile, adaptate nevoilor fiecărui fermier, indiferent de mărimea terenului cultivat și de tipul de cultură.

În plus, prin conectarea la rețeaua Vodafone NarrowBand – IoT (NB-IoT) cu acoperire națională, soluțiile Vodafone pentru agricultură fac posibilă comunicarea între echipamente – senzori oriunde în țară, acoperind, astfel, nevoile fermierilor care au culturi inclusiv în zone greu accesibile și fără surse de alimentare cu energie electrică.

Suita de soluții acoperă nevoile fermierilor care au diverse tipuri de culturi, indiferent de mărimea terenului cultivat. În plus, prin conectarea la rețeaua Vodafone NB-IoT cu acoperire națională, soluțiile din portofoliul companiei adresează una dintre barierele principale ale implementărilor din acest domeniu, aceea a culturilor din zone greu accesibile, unde alte tehnologii de comunicații existente acum nu au acoperire, au arătat oficialii operatorului telecom.

Agricultura este unul dintre sectoarele care pot beneficia enorm prin adopția tehnologiilor și soluțiilor digitale. România este încă la început în această privința, însă vedem o deschidere și un interes din ce în ce mai mari în rândul fermierilor, care au înțeles că agricultură de precizie, bazată pe tehnologii de tip IoT și analiză datelor, reprezintă agricultură viitorului.

Mihnea Rădulescu, Director Enterprise Business Unit, Vodafone România

Soluțiile digitale aduc fermierilor beneficii de creștere a productivității și calității culturilor, menținere a sănătății solului, reducere a costurilor de producție, prin optimizarea utilizării de fertilizatori, apă, pesticide, precum și de eficientizare a resurselor umane, prin automatizarea activităților specifice în sere și solarii. Soluțiile permit monitorizarea condițiilor meteo prin intermediul senzorilor care detectează parametri importanți precum direcția și viteză vântului, temperatura și umiditatea aerului, intensitatea precipitațiilor, ceea ce le permite fermierilor să determine momentul optim pentru recoltare și aplicarea de tratamente și nutrienți, în fiecare faza de dezvoltare a plantei și adaptat fiecărui tip de cultură. Senzorii de sol monitorizează condițiile solului, făcând posibilă avertizarea riscului de îmbolnăvire și prevenirea bolilor specifice fiecărei plante. De asemenea, aceștia permit analiză evoluției și consumului de nutrienți, în funcție de faza de dezvoltare a culturii. Astfel, se poate eficientiza utilizarea îngrășămintelor, cu beneficii atât pentru plantă și sol, cât și de optimizare a costurilor de fertilizare.

Pentru culturile din mediu protejat (sere și solarii), soluțiile de digitalizare Vodafone oferă o serie de automatizări pe baza analizelor și alertelor în timp real, precum închiderea de urgență a serelor în caz de furtună, acționarea instalațiilor de irigație, ventilație, încălzire etc.

Prin intermediul unei aplicații integrate și ușor de utilizat, beneficiarii soluțiilor pot vizualiza în timp real datele colectate de senzori, pot urmări nivelul precipitațiilor, atât în timp real, cât și prognozat, pot primi alerte personalizate și rapoarte, recomandări cu privire la tratamente, fertilizatori și irigare, informații importante pentru planificarea lucrărilor agricole. În plus, au la dispoziție hărți izometrice pentru precipitații, umiditatea, temperatura și electroconductivitatea solului.

Detalii despre noile soluțiile digitale pentru agricultură

Agricultura de precizie, bazată pe soluții și tehnologii digitale, permite furnizarea pentru fiecare plantă a cantității exacte de substanțe (apă, nutrienți, pesticide), la momentul optim. Acest aspect are un impact major pentru reducerea risipei, optimizării costurilor, dar și pentru protejarea mediului înconjurător, prin protejarea solului. În lipsa soluțiilor digitale și a tehnologiilor pentru agricultură de precizie, mare parte din cantitatea de azot utilizată, care este cel mai comun îngrășământ, se irosește, că urmare a aplicării de fertilizări uniforme pe toată suprafață culturii. Acest lucru are că rezultat supra-fertilizarea solurilor, care afectează negativ calitatea acestuia, cu impact semnificativ asupra mediului și calității culturilor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *