Search
Vineri 24 Martie 2023
  • :
  • :

Accize de 1 milion de euro, restituite către Austrotherm România

Înalta Curte de Casație și Justiție din România a admis de două ori acțiunea avocaților TPA România și a obligat autoritățile fiscale să restituie companiei Austrotherm România accize în valoare de 1 milion de euro, printr-o hotărâre definitivă. Litigiul a durat șase ani.

„Hotărârea obținută este deosebit de relevantă, nu doar în materia taxării indirecte, ci pentru orice litigiu fiscal pe aspecte procedurale, întrucât hotărârea judecătorească stabilește un precedent important în poziționarea instanțelor din România raportat la practicile autorităților fiscale în relația cu contribuabilii”, a declarat  Dan Iliescu, partener al TPA Romania Legal și avocatul care a pledat cu succes cauza în fața Curții de Apel Bucureşti si a Înaltei Curți pe tot parcursul litigiului.

Înalta Curte a recunoscut principiul încrederii legitime a contribuabilului invocat de avocații TPA Romania în domeniul (supra-reglementat) al procedurii fiscale din România. Altfel spus, o cerere a contribuabilului care este validă în substanță și respectă toate cerințele esențiale, nu poate fi respinsă de autoritățile fiscale pe motiv de nerespectare a unor cerințe procedurale, atât timp cât autoritățile nu au invocat nerespectarea a condițiilor procedurale în raporturile anterioare cu respectivul contribuabil, în circumstanțe similare.

Autrotherm România este filiala  unui grup multinațional austriac specializat în produse termoizolante și fonoizolante, prezent pe mai multe piețe din regiune.

TPA este o companie de consultanţă fiscală, contabilitate, audit şi consultanţă juridică în România. Are în prezent 10 parteneri şi peste 160 angajati în birourile  din Bucureşti şi Cluj-Napoca, serviciile sale acoperind toate regiunile țării. Practica juridică a TPA România, prin cabinetele de avocatură afiliate, asistă de peste 20 de ani companiile românești si străine, oferind servicii de consultanță juridică, asistență si soluționare a disputelor. Compania face parte din TPA Group, care numără 30 de birouri în 12 țări. Cei peste 1.700 de profesioniști ai grupului activează în Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Muntenegru, Slovacia și Slovenia.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *