Search
Miercuri 24 Iulie 2019
  • :
  • :

AHK România: firmele germane sunt nemulțumite de accesul la finanțare

AHK-Romania27% dintre companiile germane chestionate sunt foarte nemulțumite de accesul la finanțare (în 2012, ponderea acestora era de 19%), se arată în Raportul de Conjunctură 2013 al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană. În legătură cu infrastructura, 52% din respondenții la chestionarul AHK România s-au declarat foarte nemulțumiți (în 2012: 32%).
Gradul de mulțumire al companiilor germane a înregistrat un regres și referitor la transparența licitațiilor publice, predictibilitatea politicilor economice, corupție, stabilitate socială și politică.

“Majoritatea firmelor germane prezente în România ar alege tot România ca amplasament investițional, țara noastră rămâne deci atractivă pentru firmele germane. Dar mai sunt multe de făcut, pentru a face acest amplasament investițional și mai atractiv, pentru că, în cazul mai multor factori, evaluarea țării, mai ales în comparație cu celelalte state din Europa Centrală și de Est, evoluția nu a fost mulțumitoare. Sperăm ca actualul Guvern, care deține majoritatea parlamentară, să rezolve provocările în mod pragmatic, durabil și consecvent”, a declarat directorul general al AHK România, Sebastian Metz.
Referindu-se la amplasamentul investițional, 83% dintre cei chestionați au afirmat că ar opta din nou pentru România, dar cu un an în urmă cei care ar fi făcut aceeași alegere aveau o pondere de 89%.
Așteptările companiilor pentru anul în curs sunt în majoritate pozitive. Chiar dacă numărul celor care apreciază situația lor ca fiind bună a scăzut față de anul trecut (2013: 36%, 2012: 42%), jumătate dintre companii estimează că situația în 2013 se va îmbunătăți (2012: 46%).
Cele mai multe firme (52%) doresc introducerea monedei euro în România, dar ponderea acestora a scăzut mult față de anii trecuți. În 2009 peste 80% dintre firmele participante la chestionar vedeau necesară trecerea la moneda unică europeană.
Cel mai atractiv amplasament investițional din regiunea Europa Centrală și de Est este, conform, chestionarului de conjunctură din acest an, Polonia, care a surclasat Cehia, lider al clasamentului din 2006 încoace. Pentru România, firmele au dat răspunsuri cu precădere critice, uneori chiar foarte critice, dar investitorii germani nu ar renunța la acest amplasament investițional. România a coborât un loc în ochii investitorilor față de anul trecut, aflându-se în prezent pe locul 11 din 20 de țări participante la chestionar.
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană a chestionat 153 de firme, iar răspunsurile oferă o privire de ansamblu generală despre experiențele și așteptările firmelor germane în România. Majoritatea firmelor chestionate provine din servicii (43%) și industria prelucrătoare (23%), urmate de comerț (20%), construcții (10%), alimentarea cu energie și apă (4%).
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, înființată în septembrie 2002, numără în prezent circa 530 de firme membre și este cea mai mare cameră de comerț bilaterală din România.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *