Search
Joi 9 Iulie 2020
  • :
  • :

Plusurile și minusurile economiei românești văzute de un economist al UniCredit

unicreditRomânia arată bine regional, iar anul acesta ar putea avea cea mai mare rată de creștere din regiune, dacă exceptăm Turcia, a arătat Dan Bucșa, economist în cadrul UniCredit Bank AG, la conferință cu tema: “Cinci ani de la declanșarea crizei financiare – perspectiva globală și locală”.

Totuși creșterea de 2% a PIB în acest an nu este una foarte mare, iar dacă se va menține același ritm “vom ajunge la standardele necesare pentru adoptarea euro undeva după 2030. Deci toate țintele pe care le visăm pentru intrarea în zona euro sunt extrem de optimiste”, spune economistul UniCredit.

România este atractivă pentru investitori pentru că a reușit o ajustarea fiscală într-un timp foarte scurt. La acest capitol, am ajuns pe locul doi în lume, după Singapore, dar înaintea Greciei. Tara noastră a ajuns de la un deficit structural de peste 7% din PIB la un deficit structural de sub 3%. Un alt atuu al României este că datoria publică s-a stabilizat la sub 40% din PIB.

Cu toate că țara nostră are  un excedent de cont pe primele 7 luni, acest lucru nu a fost ceva pozitiv. Acesta pentreu că investițiile străine de la  cele directe la cele de protofoliu sau alte tipuri de investiții au scăzut.

O altă problemă este accea că investitorii străini nu preau în ce obligațiuni să cumpere în România, în afara titlurilor de stat, care, cei drept, au adus un randament bun. Dar obligațiunile corporatiste nu există în România. “Pierdem foarte mulți bani din cauza asta” spune Bucșa.

Nici cu bursa nu stăm bine. Valoarea tranzacțiilor BVB si Rasdaq e de 1% din PIB. “Piața aceasta la 1% nu are cum să fie o alternativă de investiții sau de finanțare pentru firme. Părerea mea ca cel mai bine ar fi ca ea să fie vândută unui jucător regional care să o dezvolte”  apreciat economistul UniCredit.

Bucșa spune că unul din principalele motive pentru care industria Romaniei merge bine, atât din punct de vedere al producției, cât și al exporturilor,  este cel legat de costul forței de muncă.

‘România e performantă prin costuri. Performanța prin calitate se lasă așteptată. Unul din factori e legat de calitatea în scădere a forței de muncă. Dacă continuăm pe acest drum vom crește doar fiind ieftini”, concluzionează  Dan Bucșa.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *