Search
Miercuri 23 Octombrie 2019
  • :
  • :

Tarifele de interconectare la telefonie ar putea scădea

telefonieANCOM propune reducerea drastică a tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu l ianuarie 2014. Astfel, tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe ar putea să scadă de la 0,67 eurocenți/minut la 0,15 eurocenți/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenți la 0,86 eurocenți/minut.

Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toți furnizorii de rețele din România, identificați cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile din România, respectiv 51 de furnizori de rețele fixe și 6 furnizori de rețele mobile.

“Tarifele de interconectare rămân cheia competiției în telecom. Pe piața de terminare fiecare operator are un monopol natural și de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piață demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurența, inovația și investițiile în piața de comunicații din România. Sub presiunea concurenței, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponențial”, a declarat, Cătălin Marinescu, președintele ANCOM.

Potrivit ANCOM,  în prezent consumatorii români plătesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene – 1,9 eurocenți/minut.

Potrivit autorității de reglemenare, tariful de terminare reprezintă prețul plătit pe piața de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în rețeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Întrucât acest preț se regăsește în tariful perceput utilizatorului final care inițiază apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurența la nivelul pieței de telefonie și denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *