Search
Miercuri 21 August 2019
  • :
  • :

Carte dedicată contenciosului fiscal

dandDan Dascălu (foto), Partener în cadrul firmei de avocatură corespondente a PwC în România, D&B David și Baias, a lansat azi cartea Tratat de Contencios Fiscal, o amplă lucrare dedicată procedurii fiscale și litigiilor fiscale din România.

Volumul, apărut la editura Hamangiu, are la bază lucrarea de doctorat a lui Dan Dascălu, susținută magna cum laudae în cursul anului 2013 sub îndrumarea profesorului universitar dr. Viorel-Mihai Ciobanu de la Facultatea de Drept a Universității București.

„Originile acestei lucrări se regăsesc cu mai bine de un deceniu în urmă atunci când am făcut parte dintr-un colectiv de specialiști care a lucrat alături de reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice la ceea ce trebuia să fie un Cod de Procedură Fiscală, iar la scurt timp apoi, am considerat utilă publicarea unui studiu care să reliefeze problemele practice cu care s-ar putea confrunta contribuabilii în aplicarea noului act normativ. După publicarea acelui studiu în 2005, am simțit nevoie să adâncesc cercetarea, tratând inclusiv doctrina românească interbelică din domeniu, dar și practica europeană fiscală contemporană sau mai veche, iar prilejul pentru o lucrare de mai mare anvergură a fost admiterea la Școala doctorală a Facultății de Drept din cadrul universității București, sub coordonarea Domnului Profesor Ciobanu, căruia țin să-i mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul și îndrumarea pe care mi le-a oferit pe parcursul realizării lucrării”, a declarat Dan Dascălu, autorul volumului lansat astăzi.

Cartea se bazează pe o abordare interdisciplinară, tratând subiecte de drept financiar, fiscal, drept administrativ, îndeosebi cele legate de contenciosul administrativ, dar și al dreptului procesul civil. De asemenea, lucrarea detaliază dificultățile întâlnite în legislația de procedură fiscală românească subliniind interpretările diferite din jurisprudență, dar și opiniile contradictorii din doctrină.

În fine, Dan Dascălu propune mai multe soluții de îmbunătățire a legislației fiscale din România cum ar fi prevenirea și combaterea situațiilor curente de întârziere exagerată a soluționării contestațiilor fiscale, prin recunoașterea dreptului contribuabilului la soluționarea directă a disputei în fața instanțelor de judecată.

„Multe dintre concluziile acestei lucrări izvorăsc de la problemele practice cu care m-am confruntat reprezentând clienții D&B David și Baias și PwC România de-a lungul a peste 15 ani de experiență. Iar miza acestei cărți este până la urmă îmbunătățirea și clarificarea legislației de procedură fiscală și a practicii judecătorești aferente acesteia, în așa fel încât să prevenim și diminuăm fenomenul contenciosului fiscal, ceea ce cred că este spre binele tuturor celor implicați– atât contribuabili, cât și stat, prin autoritățile fiscale și instanțele judecătorești chemate să soluționeze disputele fiscale”, a conchis Dan Dascălu.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *