Search
Miercuri 23 Octombrie 2019
  • :
  • :

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Actuala structură a sistemului de pensii trebuie să se bazeze pe cei trei piloni

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) cere autorităţilor menţinerea actualei structuri bazate pe trei piloni a sistemului de pensii şi reglementarea, în cel mai scurt timp, a creşterii nivelului contribuţiei la Pilonul II la 6%, faţă de 3,75% cât este în prezent.

Totodată, experţii CDR menţionează faptul că nici Executivul, nici legiuitorii nu au explicat, până acum, publicului prin ce anume măsurile planificate ar fi în beneficiul celor 7 milioane de contributori la sistemul de pensii private şi cum au ajuns la concluzia că aceste măsuri sunt cea mai bună dintre soluţiile posibile pentru bunăstarea viitoare

Astfel, reprezentanţii celor 25 de asociaţii de business, camere de comerţ bilaterale şi confederaţii au atras atenţia asupra impactului sistemic negativ pe care l-ar genera renunţarea la Pilonul II de pensii sau o eventuală reducere a contribuţiilor la acesta.

De asemenea, 15 dintre respectivele organizaţii au adresat Guvernului un apel comun, pentru a nu a destabiliza arhitectura actuală a sistemului de pensii, ci să facă eforturi pentru creşterea până la 6% a contribuţiilor, conform calendarului prevăzut de lege şi în acord cu interesele pe termen lung ale cetăţenilor României.

În viziunea experţilor din cadrul CDR, contribuţiile la Pilonul II sunt proprietate privată a celor care contribuie la sistemul de pensii, “deci pot fi lăsaţi moştenire”.

“Aceasta este principala diferenţă între Pilonul I, în care plata pensiilor încetează în momentul decesului, şi Pilonul II. Prin urmare, orice modificare a actualului sistem, care prevede acumularea în două “buzunare” – unul administrat de stat (Pilonul I) şi celălalt administrat privat (Pilonul II) – afectează deopotrivă veniturile cetăţeanului-pensionar şi veniturile urmaşilor acestuia”, se arată într-un document întocmit de către specialiştii ai CDR.

De asemenea, reprezentanţii Coaliţiei au ajuns la concluzia că stoparea completă a contribuţiilor la Pilonul II, fie şi pentru şi perioadă de şase luni, ar însemna că “în loc să adunăm banii cu care contribuim lunar în buzunarul nostru, proprietate personală, îi virăm – fără să ne fi dat în vreun fel consimţământul – către bugetul de stat, la a cărui gestionare nu avem niciun cuvânt de spus”. De altfel, conform unui calcul BCR, cei peste 7 milioane de contributori ar pierde în total, prin redirijarea banilor timp de şase luni, 3,6 miliarde de lei (77,6 milioane de euro), la care se adaugă minusul rezultat din pierderea efectului de multiplicare a investiţiei pe termen lung.

Din datele publicate de CDR rezultă faptul că, în acest moment, fondurile româneşti de pensii au deţineri de circa 19 miliarde de euro la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), echivalentul a 20% din acţiunile liber tranzacţionate şi asigurând astfel 15% din lichiditate. De asemenea, peste 30 de companii româneşti îşi finanţează dezvoltarea şi datorită investiţiilor realizate pe Pilonul II, precizează sursa citată.

 

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), una dintre cele mai importante iniţiative ale mediului de afaceri din România, reuneşte reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România. Organizaţia este condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a şase asociaţii de business: Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL).

Pillar 2 – press release

Pillar 2 – Q&A

Scrisoare_Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Anexa Pilonul II
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *