Search
Vineri 19 August 2022
  • :
  • :

Ghidul Dentons. Ce ne așteaptă în domeniul energiei regenerabile

Uniunea Europeană și guvernele naționale intenționează să folosească relansarea economică ulterioară crizei COVID-19 ca rampă de lansare pentru atingerea unor noi obiective ambițioase privind politica în domeniul schimbărilor climatice și pentru a reface economia pe baze sustenabile și eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor. În acest context, Dentons  prezintă ghidul său anual privind inițiativele juridice, comerciale și cele privind politicile din sectorul european al energiei din surse regenerabile.

Ghidul avertizează că, în lipsa unei schimbări graduale în implementarea tehnologiilor durabile și eliminarea treptată a activelor bazate pe combustibili fosili, Uniunea Europeană nu își va îndeplini noul său obiectiv de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030, față de nivelul din 1990. Lucrarea evidențiază o modalitate de a atinge obiectivele ambițioase ale Europei prin investiții private.

Emiterea de obligațiuni sustenabile a atins un nou record în 2020, arată ghidul, ajungând la 732 miliarde de dolari, iar investitorii sunt acum pregătiți să finanțeze proiecte bazate pe energie ”verde”. O altă evoluție remarcabilă în acest domeniu este noul record stabilit în 2020 când achiziționarea de energie curată a înregistrat un volum aproximativ 18 GW și acest trend ascendent este probabil să continue și în 2021, arată ghidul Dentons.

„Cele mai multe state din Uniunea Europeană au adoptat planuri naționale privind energia și clima, care corespund obiectivelor actuale ale UE privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, dar mai sunt multe de făcut pentru realizarea acestor planuri și încă mult de lucru, pe măsură ce Uniunea Europeană și alte țări vor adopta obiective mai dure pentru 2030, care să fie în linie cu obiectivele de reducere la zero a emisiilor până în 2050”, a declarat Claudiu Munteanu-Jipescu (foto), Partener & Coordonatorul Practicii de Energie al biroului Dentons din România.

„În acest context, Guvernul României a contribuit la creșterea încrederii investitorilor, permițând producătorilor de energie să încheie contracte de vânzare-cumpărare a energiei electrice din afara piețelor centralizate pentru energia electrică produsă de instalațiile recent puse în funcțiune. Investitorii speră că astfel de măsuri vor fi urmate de o nouă schemă de sprijin care să o înlocuiască pe cea bazată pe certificate verzi”, a mai spus Claudiu Munteanu-Jipescu.

Ediția 2021 a ghidului „Investiții în proiecte de energie regenerabilă în Europa” al Dentons evidențiază principalele evoluții în materie de reglementare și oferă detalii ale perspectivelor de realizare a proiectelor de energie din surse regenerabile în 21 de jurisdicții din Europa și Asia Centrală.

Dentons a realizat acest ghid în cooperare cu BloombergNEF, furnizor de studii privind energia curată, soluții avansate de transportul, industria digitală, materiale inovatoare și produse de bază.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *