Search
Duminica 25 August 2019
  • :
  • :

Din perspectivă organizatorică sunt multe pârghii care trebuie manevrate cu delicatețe

sovaInterviu cu Ana Diculescu-Șova, Partener Senior, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP)

De cele mai multe ori, un cabinet/o societate de avocatură se construiește pornind de la brandul personal al partenerului/partenerilor. Putem vorbi despre celebritate în cazul avocaților? Dacă da, cum ar fi aceasta definită, din punctual dumneavoastră de vedere?

Și în avocatură, pentru a dura, construcția trebuie să aibă un proiect inspirat, o structură puternică, un constructor destoinic. Trebuie luciditate și multă măsură în viața unui avocat pentru a nu considera “faima cazului” ca fiind faima lui.

Celebritatea avocatului înseamnă recunoaștere multiplă, repetată și constantă cu privire la ceea ce face în fiecare caz, în fiecare zi. Nu te poți uita în oglindă și să-ți spui: azi sunt Făt-Frumos sau Zmeul zmeilor… sunt celebru! Bunul nume ți-l recunosc clienții, confrații, autoritățile cărora le adresezi soluțiile / argumentele. De aceea, timpul care trece și te păstrează ca subiect activ este cel care dă măsură prezenței tale remarcabile sau nesemnificative în avocatură.

Faceți parte din managementul uneia dintre cele mai importante societăți de avocatură din România. Cât de importantă este inovația în dezvoltarea unei afaceri în acest domeniu?

Un mare proiect are nevoie de atenția continuă a constructorului și de implicarea / creativitatea celor atrași de perspectiva spațiilor lui generoase. O societate de avocatură fondată pe probitate și profesionalism are și premisa unei dezvoltări așteptate. Introducerea a ceva nou într-un sistem implică inspirație și responsabilitate. Dacă ar fi să exemplific doar din perspectivă organizatorică, am constatat că sunt multe pârghii care trebuie manevrate cu delicatețe pentru ca fiecare membru al echipei să fie și să se simtă pe deplin valorificat.

Arta de a delega, dar a ști în același timp tot ce se întâmplă pentru a interveni cu un remediu la timpul potrivit, o deprinzi din încercările zilnice și te bucuri când, citind cărți dedicate managementului, constați că ești validat în ceea ce ai făcut.

Noutatea în general, ascute simțurile, cabrează, iar deseori după ce a fost acceptată, suportă concursul altei noutăți… Nu trebuie ignorat faptul că fiecare decizie /caz reprezintă prilej de inovație.

NNDKP este unul dintre cele mai apreciate branduri de pe piața locală a avocaturii de business. Ce înseamnă acest lucru pentru cei care lucrează în firmă?

Pentru mine este o mândrie. Sper să fie așa și pentru ei!

Sunteți unul dintre cei mai buni litigatori din țară. Care sunt particularitățile acestui domeniu în comparație cu alte specializări ale avocaturii de business?

Avocatura este una. Ceea ce se “vede” mult mai mult la un litigator este confruntarea directă și în cascadă a ideilor juridice, într-un mediu dat – care ar trebui să fie solemn – în fața unui judecător presupus a fi gata să te asculte și să te provoace pe loc la dezvoltări /clarificări.

Este o confruntare reală și puternică în același timp a principiilor dreptului, într-un cadru în care fiecare caz judecat să echivaleze cu oficierea unei slujbe. Pentru asta roba este un însemn al oficierii, iar sala de judecată (locul pretorului) este altceva decât o sală de conferințe sau un birou unde au loc negocieri, deși și într-un loc și în celălalt se decid afaceri sau destine.

Sigur că unui avocat de litigii zilnic i se verifică și probează capacitatea de a replica rapid, coerent, convingător; la fel de des se vede dacă are umor sau ia totul în tragic uitând pentru ce este în instanță; foarte des îi este solicitată capacitatea de adaptare la situații neprevăzute în strategia pe care a discutat-o cu clientul, iar pentru asta trebuie să știe repede și bine să reacționeze pentru a nu periclita cauza. Și multe alte “detalii” pentru care ar fi utilă o carte, nu un interviu.

Ce le-ați recomanda doamnelor-avocat care doresc să aleagă această specializare?

Să se gândească și mult și bine dacă li se potrivește firii, concepției de viață, așteptărilor partenerilor lor.

De-a lungul anilor, v-ați implicat activ în numeroase proiecte academice și de CSR (Corporate Social Responsibility). Ne puteți da mai multe detalii?

O parte dintre proiecte sunt făcute cu discreție și despre ele nu voi vorbi. Mă bucur însă să pot evoca un demers pornit din dorința de a crea punți între generațiile de avocați ca oameni ai Cărții, nu numai ai Legii. Am creat Fundația “Avocat Hurmuz Aznavorian” pentru a păstra în actualitate una dintre cele mai spectaculoase figuri ale vieții juridice din perioada interbelică.

Am scos o carte-evocare intitulată “Excelență a legii”. În lumea juridică a avut și are un bun impact. Dar, pentru că avocatul Hurmuz Aznavorian a trecut granița preocupărilor strict legate de profesie și a încurajat oamenii de cultură din epocă, am decis să creăm suportul pentru apariția revistei “Bucureștiul literar și artistic”, revistă care este în al patrulea an de apariție. Revista este pe mâinile bune ale fondatorilor Florentin Popescu și Coman Șova – soțul meu – și a unei redacții redutabile.

Dacă ar fi să o luați de la început, ați alege tot avocatura? De ce?

Pentru că mă face să privesc înainte și înapoi cu bucurie. Pentru că, respectându-i regulile, este locul libertății creatoare. Pentru că “nu este în ceartă” cu alte profesii, ci dimpotrivă, se sprijină pe ceea ce se întâmplă bine peste tot. Pentru că mă obligă să fac călătorii în cultură. Pentru că mi-a creat sentimentul locului potrivit. Pentru că mă supune înnoirii foarte des, dar și pentru multele constrângeri binefăcătoare.

Interviu apărut în revista Lady Lawyer, aprilie 2014

 Mircea Agrigoroaie este administratorul site-ului de concursuri de fotografie PxlShot.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *