Search
Joi 21 Septembrie 2023
  • :
  • :

Țintă de 65% în 2021 la managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice

Aderarea la Uniunea Europeană a însemnat pentru România și trasarea unor obiective și strategii  în ceea ce privește managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice. De atunci și până acum, țintele României au progresat de la 4 kg pe cap de locuitor, la 40% și 45% din media echipamentelor puse pe piață 3 ani anteriori până la 65% în 2021, ținta națională actuală.

Primul pas pe care autoritatea de mediu l-a aplicat după prima Directivă europeană DEEE și în România a fost implementarea unui cadru legislativ, care să le permită producătorilor care pun pe piață echipamente electrice și electronice să se organizeze în cadrul unor organizații de transfer de responsabilități (OTR). Rolul OTR-urilor a fost și este în continuare să asigure îndeplinirea responsabilităților în ceea ce privește atingerea țintelor de colectare ale producătorilor și distribuitorilor afiliați.

În 12 aprilie 2006, a luat ființă ECOTIC, prima organizație de acest tip din România. Aceasta a introdus în anul 2007, pentru prima dată pe piața locală, Timbrul Verde®, un simbol care a devenit în timp, pentru consumatori, o garanție a gestionării deșeurilor electrice.

În cei 15 ani de activitate ECOTIC a colectat de pe piață peste 200.000 tone de deșeuri electrice. „Cele peste 8.600 de puncte de colectare la nivel național, precum și cele  peste 400 de campanii de informare constituie un vector important în dezvoltarea sistemului de colectare și conștientizare”, se arată într-un comunicat al organizației.

Implicarea în activitățile organizației WEEE Forum, dezvoltarea de studii de piață (studiul WEEE Flows 2020 – realizat de UNITAR pentru WEEE Forum, studii de piață la nivel național prin colaborarea cu SOFIES), promovarea Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice (14 octombrie), precum și dezvoltarea serviciului de asistență telefonică pentru predarea spre reciclare a deșeurilor electrice –  021 9641 –  sunt exemple de inițiative care contribuie activ la accelerarea progresului de care România are nevoie în ceea ce privește colectarea separată, reciclarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Comunicatul ECOTIC

Campaniile emblematice pe care le derulează organizația sunt: Caravana ECOTIC, proiect premiat la nivel european cu distincția „Best Environment LIFE Project”, precum și campania națională de informare „Fii la tine-n țară la fel ca afară!” al cărei mesaj a ajuns la peste 13 milioane de români. „Gala Premiilor pentru un Mediu Curat” este un alt proiect ce a încurajat în cele 12 ediții ale sale dezvoltarea de inițiative ce vizează protecția mediului înconjurător. „O altă realizare o reprezintă construirea Centrului Municipal de Colectare Iași, un exemplu de bune practici la nivel național”, menționează comunicatul citat.

Pregătirea pentru reutilizare a echipamentelor este un subiect susținut de către ECOTIC la nivel național prin parteneriatul cu „Ateliere fără frontiere”, atelier social de inserție profesională ce pregătește pentru reutilizare echipamente IT pentru a fi ulterior donate persoanelor din medii defavorizate. În acest sens, ECOTIC a contribuit împreună cu ASRO și CERC la transpunerea în limba română a cerințelor privind pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *