Search
Vineri 18 Septembrie 2020
  • :
  • :

Interviu cu Eduard Cățoiu, Avocat Coordonator, Cozma, Stoica și Asociații – Informatizarea instanțelor de judecată ar reprezenta o revoluție în domeniul juridic

Interviu cu Eduard Cățoiu, Avocat Coordonator, Cozma, Stoica și Asociații

Informatizarea instanțelor de judecată

ar reprezenta o revoluție în domeniul juridic

  

Ce reprezintă pentru dumneavoastră profesia pe care o practicaţi şi care sunt valorile după care v-aţi ghidat în exercitarea acesteia?

Profesia de avocat reprezintă pentru mine profesia ideală pentru sufletele libere și independente.  Avocatul, prin natura activității sale, reprezintă una din cele mai importante instituții de apărare a drepturilor persoanei, un partener al Justiției într-un stat de drept.

În ceea ce privește valorile, în primul rând trebuie menționat că valorile după care mă ghidez în profesie sunt aceleași cu valorile după care îmi ghidez viața și anume: sinceritate și corectitudine. Consider că este necesar, dacă nu chiar obligatoriu, să ai o relație sinceră, directă și corectă cu clientul.

 Care au fost tipurile de litigii cel mai des întâlnite, în ultimii ani, de echipa de avocați din cadrul Cozma, Stoica și Asociații?

În cadrul societății suntem specializați pe litigii civile: litigii între profesioniști, litigii de muncă și litigii specializate pe drept fiscal.

Procesele iniţiate de privaţi contra autorităţilor publice vor continua să fie cel mai spectaculos segment, dar şi alte tipuri de dosare dau semnalele unor creşteri importante. Aici pot preciza că am observat o tendință de creștere constantă a litigiilor de muncă.

De asemenea, o proporție însemnată a litigiilor o reprezintă litigiile între profesioniști.

De un an ne-am extins aria de litigiilor prin cooptarea în cadrul societății a unui colaborator specializat pe drept penal.

Care credeți că sunt motivele pentru care procesele durează așa de mult și instanța ajunge la o concluzie finală după foarte multe termene de judecată?

Mă bucur că ați deschis acest subiect. Trebuie să precizez că cel mai mult are de suferit clientul și este foarte greu să-l faci să înțeleagă de ce lucrurile se desfășoară în acest ritm lent.

Aici cred că putem discuta despre un cumul de factori. În principal numărul însemnat al litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată cauzează o prelungire a etapei administrative, în litigiile civile.

Apoi putem discuta despre lipsa unei infrastructuri informatice performante, procedura de citare este una greoaie, termenele de judecată sunt foarte lungi.

Cred că toți colegii mei au avut măcar o dată senzația că de la momentul introducerii unei cereri de chemare în judecată și până la primul termen de judecată s-a scurs o perioadă mult prea mare de timp, depășind de cele mai multe ori un termen rezonabil.

 Cât de mult ar contribui la celeritatea proceselor informatizarea instanțelor de judecată?

Este mai mult decât evident faptul că trebuie făcută o schimbare, o adaptare a sistemului judiciar la noile tendințe ale societății unde timpul este cea mai de preț resursă.

Cu siguranță informatizarea instanțelor de judecată ar reprezenta o revoluție în domeniul juridic. Posibilitatea de a avea acces informatic la dosar, de a formula cereri și de a efectua procedurile de citare prin modalități informatice ar comprima foarte mult perioada de judecată a unui litigiu.

Din punctul meu de vedere, consider că ar fi utilă și posibilitatea comunicării actelor de procedură sub semnătura electronică.

Perioada anterioră, cu pandemia, ne-a demonstrat tuturor că se poate face trecerea către un sistem informatizat, acest lucru fiind chiar oportun tuturor părților implicate în actul de justiție.

Cum apreciați condițiile existente în penitenciarele din România?

Pot spune că nu sunt tocmai în măsură să ofer o perspectivă reală a sistemului penitenciarelor din România, având în vedere faptul că ultima dată când am fost într-un penitenciar era în anul 2010. Pot spune că nici atunci condițiile nu erau fericite, exista o supraaglomerare a penitenciarelor iar igiena era una precară.

Având în vedere condamnările constante pe care le suferă România la CEDO pe acest aspect cred că sistemul penitenciarelor nu a suferit o schimbare în bine.

Piața serviciilor juridice trece prin transformări radicale datorate reglementărilor tot mai complexe, riscului crescut în arii multiple, evoluției economiei digitale și  presiunii continue privind reducerea costurilor. Cum vedeți evoluția pieței avocaturii în România, în acest context?

Este clar că profesia de avocat este o profesie în care trebuie să te reinventezi constant. Din punctul meu de vedere, un avocat nu-și permite să nu țină pasul cu tendințele societății.

Cerințele și nevoile clienților sunt din ce în ce mai variate și pentru rezolvarea lor trebuie, de cele mai multe ori, să se lucreze în echipă împreună cu alți specialiști din alte domenii  (experți judiciari, interpreți, etc).

Piața avocaturii din România a fost și este într-o constantă schimbare, în funcție de nevoile și cerințele societății.

Trebuie să reușim să înțelegem foarte bine cerințele și nevoile clienților. În situația profesioniștilor ( societăților ) consider că este necesar să cunoaștem tipologia activității economice pe care un client o desfășoară și astfel să putem veni în întâmpinarea nevoilor acestuia cu soluții optime, personalizate și adaptate pentru activitatea lor.

Interviu apărut în Legal Magazin, ediția 30
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *