Doar 36% dintre directorii generali din întreaga lume se declară “foarte încrezători” cu privire la perspectivele de creștere a propriilor companii în următoarele 12 luni, potrivit celei de-a 16-a ediții a raportului PwC Global CEO Survey. Acest procent este în scădere de la 40% anul trecut, respectiv de la 48% în 2011, însă se menține în continuare peste valorile scăzute înregistrate în 2010 (31%) și în 2009 (21%).
La nivel general, 28% dintre respondenți consideră că economia globală își va continua declinul în 2013, doar 18% prognozând o redresare economică, iar 52% consideră că situația va rămâne neschimbată. În timp ce previziunile directorilor generali rămân pesimiste, prognoza curentă indică o îmbunătățire față de anul trecut, când 48% dintre aceștia prognozau un declin al economiei globale în 2012.
Directorii generali din Europa de Vest s-au dovedit a fi cel mai puțin încrezători în creșterea veniturilor companiilor lor pe termen scurt. Confruntați cu o recesiune în plină desfășurare, doar 22% dintre directorii generali din această regiune s-au declarat încrezători în creșterea economică, procent aflat în scădere față de nivelul de 27% înregistrat anul trecut și de 39% în 2011. O tendință similară este prezentă în America de Nord, unde încrederea în creșterea economică pe termen scurt este de 33%, față de 42% în 2012; în regiunea Asia-Pacific procentul înregistrat este de 36%, în scădere față de 42% în 2012. Chiar și în Africa, considerată de mulți drept o regiune economică cu perspective foarte bune de creștere, încrederea directorilor generali în creșterea companiilor lor a scăzut la 44%, de la 57% anul trecut.
Pe de altă parte, directorii generali din America Latină contrazic aceste tendințe globale. Încrederea acestora față de creșterea veniturilor pe termen scurt s-a apreciat ușor față de anul trecut, ajungând anul acesta la 53%.
La nivel de țară, încrederea variază considerabil: 66% dintre directorii generali din Rusia sunt foarte încrezători, urmați îndeaproape de cei din India (63%) și Mexic (62%). Acestora li se adaugă directori din țări precum Brazilia (44%), China (40%), Germania (31%), Statele Unite ale Americii (30%), Marea Britanie (22%), Japonia (18%), Franța (13%) și Coreea, unde numai 6% dintre directorii generali sunt încrezători în creșterea veniturilor în anul următor.
Pe termen lung, încrederea directorilor generali se menține la un nivel stabil, 46% dintre aceștia arătându-se încrezători în perspectivele de creștere din următorii trei ani, date similare celor de anul trecut. Directorii generali din Africa și Orientul Mijlociu sunt cei mai încrezători cu privire la creșterea veniturilor pe termen lung, procentele înregistrate fiind de 62%, respectiv de 56%. În America de Nord, 51% dintre respondenți se declară „foarte încrezători”, în timp ce în regiunea Asia-Pacific procentul este de 52%. Cea mai scăzută rată de încredere pe termen lung a fost înregistrată în Europa (34%).
Ce îi îngrijorează pe directorii generali?
Pe măsură ce condițiile economice dificile persistă, directorii generali sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la o arie mai largă de aspecte comparativ cu anul trecut. În capul listei, o îngrijorare comună pentru 82% dintre respondenți se referă la incertitudinile cu privire la creșterea economică.
Transmițând un mesaj clar guvernelor din întreaga lume, alte aspecte subliniate sunt legate de deficitul fiscal (71%), supra-reglementarea (69%), precum și de lipsa stabilității în piețele de capital (61%). Îngrijorarea directorilor generali cu privire la supra-reglementare a atins cele mai înalte cote din 2006 și până în prezent. În ceea ce privește răspunsul guvernelor, doar 12% dintre respondenți sunt de acord cu faptul că țările lor au redus povara reglementării în ultimul an.
Răspunsul directorilor generali cu privire la amenințările majore pentru creșterea afacerilor lor se referă la creșterea taxelor (62%), la disponibilitatea competențelor cheie (58%), precum și la costul energiei și al materiei brute (52%).
Angajări și identificarea talentelor
Directorii generali își păstrează prudența cu privire la planurile de creștere a personalului din anul următor. 45% dintre aceștia plănuiesc să recruteze în 2013 (un procent care a scăzut de la 51% înregistrat în 2012), în timp ce 23% plănuiesc să reducă numărul total de angajați. Analiza industriilor care recrutează, cât și a celor care fac reduceri relevă un aspect interesant. Directorii generali orientați către creșterea numărului de personal provin din sectorul de servicii (56%), inginerie și construcții (52%), retail (49%) și sănătate (43%). În același timp, directorii generali care plănuiesc reduceri de personal provin în cea mai mare parte din sectorul bancar (35%), industria metalurgică (32%), silvicultură și industria hârtiei (31%).
Indiferent de perspectivele de angajare, găsirea și păstrarea persoanelor potrivite rămân provocări importante pentru directorii generali. Existența competențelor cheie este considerată a fi una dintre amenințările majore pentru perspectivele de creștere, fiind menționată de către 58% dintre respondenții din întreaga lume. Această amenințare este mai acută în rândul companiilor mai mici și în regiuni de dezvoltare extinse, precum Africa, Orientul Mijlociu și Asia-Pacific.
Cei mai îngrijorați de acest aspect sunt directorii generali din sectorul minier (75%), inginerie și construcții (65%), comunicare (65%), tehnologie (64%) și asigurări (64%).
În acest context, nu este surprinzător faptul că mai mult de trei pătrimi (77%) dintre respondenți spun că anticipează schimbări în strategia companiei privind managementul talentelor în următoarele 12 luni, și aproape o pătrime (23%) se așteaptă ca aceste schimbări să fie majore.
Metodologia raportului
Pentru cea de-a 16-a ediție a raportului anual al PwC, Global CEO Survey, au fost realizate 1330 de interviuri în 68 de țări în ultimul trimestru al anului 2012. 312 de interviuri au fost realizate în Europa de Vest, 449 în regiunea Asia-Pacific, 165 în America Latină, 227 în America de Nord, 95 în Europa Centrală și de Est, 50 înAfrica și 32 în Orientul Mijlociu.
Lista directorilor generali care și-au exprimat încrederea în creșterea economică în următoarele 12 luni: Rusia (66%), India (63%), Mexic (62%), Orientul Mijlociu (53%), Africa (52%), Africa de Sud (45%), Brazilia (44%), Canada (42%), România (42%), ASEAN (40%), China/Hong Kong (40%), Germania (31%), Australia (30%), SUA (30%), Venezuela (30%), Argentina (26%), Marea Britanie (22%), Italia (21%), Țările Nordice (20%), Spania (20%), Japonia (18%), Elveția (18%), Franța (13%), Coreea (6%).