Search
Sambata 22 Septembrie 2018
  • :
  • :

România și Bulgaria colaborează pentru furnizarea reciprocă a energiei din afara țării

Contractul semnat între Transelectrica şi Elektroenergien Sistemen Operator (ESO EAS) are la bază principiul european al solidarităţii.


În cadrul reuniunii interguvernamentale româno-bulgare, cele două companii au semnat un contract privind furnizarea reciprocă de urgenţă a energiei din afara ţării, pentru securizarea serviciilor, între sistemele energetice ale celor două ţări.

Documentul semnat între România şi Bulgaria creează mecanismul de ajutor de avarie la care operatorii de sistem şi transport din cele două ţări pot apela doar dacă înregistrează o situaţie critică, în sistemul energetic naţional. Procedura de notificare şi obţinere a ajutorului se derulează astfel: operatorul aflat în dificultate solicită operatorului de transport din statul vecin o livrare a unei cantităţi de energie electrică în sistem, necesară pentru câteva ore.

În urma acestei solicitări, statul care primeşte cererea de ajutor o va accepta sau respinge, în funcţie de situaţia în propriul sistem naţional, de rezervele de care dispune şi dacă ajutorul nu-i afectează tranzacţiile pe pieţele de energie electrică.

Contractul semnat între Transelectrica şi Elektroenergien Sistemen Operator are la bază principiul european al solidarităţii, afirmă ministrul Economiei, Gheorghe Şimon.

Şedinţa comună cu guvernul Bulgariei este un eveniment de maximă importanţă pentru ambele state, datorită legăturilor existente între noi, a istoriei dar şi a perspectivelor comune.

Toate acestea pot genera efecte pozitive în economiile României şi Bulgariei.”, spune ministrul Gheorghe Şimon.

El remarcă destinul european comun al celor două ţări, primite în acelaşi timp în UE.

”Din această perspectivă europeană privim cooperarea economică româno-bulgară, istoria comună în dezvoltarea sistemelor electroenergetice.

Să nu uităm că, întotdeauna, colaborarea transfrontalieră generează valoare adăugată în raporturile şi relaţiile internaţionale.”, adaugă demnitarul român.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *