Search
Joi 11 August 2022
  • :
  • :

Educație economico-financiară pentru profesori. Primul curs integral din România

Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Banca Națională a României (BNR), Asociația Română a Băncilor (ARB), Institutul Bancar Român (IBR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Institutul de Studii Financiare (ISF) au anunțat, într-un comunicat comun, acreditarea singurului curs integral „Educație economico-financiară pentru profesori”.

Grupul-țintă al acestui curs este personalul didactic din învățământul gimnazial care predă disciplina „Educație socială” elevilor de clasa a VIII-a. Începând cu anul de studiu 2020-2021, educația financiară a devenit materie obligatorie pentru elevii clasei a VIII-a, fiind cuprinsă în disciplina „Educație socială”.

Institutul Bancar Român (IBR), fondat de Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor, este furnizorul cursului gratuit acreditat de Ministerul Educației și Cercetării, pe o perioadă de 4 ani, prin Ordinul 3.559/ 2021 privind acreditarea programelor de formare continuă.

Instituțiile implicate în acest demers național invită personalul didactic din învățământul gimnazial care predă disciplina „Educație socială” elevilor din clasa a VIII-a să se înscrie la IBR, începând cu luna aprilie 2021, conform informațiilor afișate pe site-ul instituției www.ibr-rbi.ro. În urma absolvirii acestui curs cu o durată de 40 de ore, profesorii vor obține 10 credite profesionale transferabile. Formatorii cadrelor didactice sunt profesori de economie. Inițiativa de formare a fost susținută și de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

„Acest demers instituțional public-privat, prin intermediul căruia profesorii sunt formați pentru a preda noțiuni de educație financiară, reprezintă piatra de temelie pentru dobândirea de cunoștințe economico-financiare de către elevii claselor a VIII-a și pentru îmbunătățirea comportamentului financiar”, menționează documentul citat.

Desfășurarea acestui curs se înscrie în proiectele de educație financiară derulate de Ministerul Educației și Cercetării, BNR, Ministerul Finanțelor Publice (MF), ASF și ARB, în baza Acordului de colaborare încheiat în anul 2018. Acordul de colaborare prevede realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară, au precizat autorii comunicatului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *