Search
Vineri 20 Septembrie 2019
  • :
  • :

Infracțiuni economice la limita legalității

  Interviu cu Luminița Dobrescu, Avocat Partner, 
  Cabinet Individual de Avocat Luminița Dobrescu


În ultimii ani am asistat la investigarea și la pedepsirea a numeroase cazuri de contrabandă, sisteme evazioniste, scheme de fraudă, falimente frauduloase, licitații trucate, conflicte de interese, deturnare a activelor, speculații financiare, etc. Cum apreciați sistemul de compliance al companiilor și instituțiilor românești, sistem menit să prevină actele de evaziune și de corupție?

În mod special aș vrea să mă refer la infracțiunile economice: evaziune, spălare de bani – infracțiuni cu care se confruntă în mod deosebit companiile, chiar și cele foarte mari. Instituțiile statului pot detecta infracțiuni chiar și acolo unde nu există datorita largheții textelor de lege care permit încadrarea într-o infracțiune a anumitor operațiuni economice care nu pot fi dovedite că au fost prestate.

Modalitatea clasică prin care s-a stabilit că există infracțiune – în cazul prestării serviciului de consultanță, dovezile prestării efective a serviciului nu au fost păstrate (email-uri, consultanță vorbită, procese-verbale de constatare a consultației), iar organele de control au considerat că serviciul este fictiv și astfel s-a apreciat că există infracțiune.

O altă modalitate de fi încadrat într-o infracțiune, deși nu există, este atunci când partenerii de afaceri nu sunt verificați riguros, iar acești parteneri săvârșesc anumite infracțiuni economice – în această situație, s-a creat deja o practică în a se considera că și partenerul corect ar fi părtaș la săvârșirea infracțiunii de către celălalt.

Ce măsuri recomandaţi companiilor să ia pentru a evita încadrarea într-o infracțiune a anumitor operațiuni comerciale?

Să consulte avocați cu expertiză in domeniul penal pentru a vedea, în practică, cum se apreciază săvârșirea unei infracțiuni, de fapt, cum apreciază un procuror sau un judecător săvârșirea unei infracțiuni economice și pentru a cunoaște cât de mică este limita între legal și ilegal.

Cum percepeți nivelul experților tehnici la care apelează procurorii specializați în astfel de dosare?

Aici este o altă problemă, sunt experți în domeniul economic care fac expertize preponderent pentru Parchete, sunt numiți de către Parchete, ceea ce nu este tocmai normal, pentru că imparțialitatea se diminuează, și este normal să se încline balanța către cel care-i numește, practic, către cel care-i asigură anumite venituri.

Anul acesta aniversați 20 de ani de carieră. Cum vedeți evoluția profesiei de avocatură în viitor, ținând cont de impactul tehnologiei și de exigențele clienților?

Așa este, 20 de ani de expertiză în domeniul penal și comercial derivat din acesta. Cu privire la evoluția tehnologiei, apreciez că administrarea probatoriului, în materie penală, este mult mai ușor de realizat pentru procurori datorită stocării tuturor informațiilor pe perioade foarte lungi, precum și a urmelor pe care le lasă toate gadget-urile prin multitudinea metodelor de comunicare (email, telefon, aplicații telefonice diverse de comunicare).
Cu alte cuvinte, în fața tehnologiei, dacă este folosită în mod legal, procedural, munca mea de avocat se îngreunează, mai ales dacă probele obținute prin intermediul tehnologiei se coroborează și cu alte probe. Dar și noi avocații ne adaptăm la fel cum se adaptează și Organele care le folosesc.

Cu privire la exigențele clienților, mă surprinde plăcut că și clienții au început să facă o selecție a avocatului pe care-l aleg, selectând în final un avocat bine pregătit. De ce? Pentru că o mare parte din informațiile furnizate de către avocat pot fi confirmate prin căutări pe internet. Este evident că nu întodeauna ceea ce găsim pe internet reprezintă și realitatea.

Ce le recomandaţi tinerilor absolvenți de Drept? Ce ar trebui să evite? Către ce arii de practică să se îndrepte?

În domeniul penal este mult mai greu pentru o femeie să aibă succes, recomandarea mea este să se orienteze către consultanță și litigii comerciale, doar dacă vor să devină avocați.

Când un client este arestat sau reținut vede în avocatul său ultima șansă, ori vârsta tinerelor avocat nu conferă încredere clienților, întrucât clientul consideră că își pune libertatea în mâinile acestuia, pe care-l percepe ca pe un ”salvator”.

În practică am observat că tinerii avocați se descurcă mai bine pe latura penală, înca de la începutul profesiei și sunt mai bine văzuți de clienți, motiv pentru care, recomandarea mea este ca tinerii bărbați, absolvenți ai facultății de drept să continue pe această linie – specializarea în domeniul penal.
Toți tinerii avocați ar trebui să evite promisiunile nesusținute, noi avocații avem obligația de diligență și nu de rezultat. Și ca o ultimă recomandare, dacă vor să devină avocați trebuie să-și actualizeze informațiile în permanență.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *