Search
Duminica 3 Martie 2024
  • :
  • :

Avocații Țuca Zbârcea & Asociații obțin la ÎCCJ o soluție definitivă de interes major pentru importatorii de mărfuri extra-comunitare

Țuca Zbârcea & Asociații a obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) o soluție definitivă de anulare a creanțelor fiscale rezultate din reclasificarea tarifară a produselor importate de client, la finalul unui proces cu o durată de șapte ani.

Pentru câștigarea acestui dosar, avocații Țuca Zbârcea & Asociații obținuseră la ÎCCJ rejudecarea cauzei de către prima instanță, precum și completarea probatoriului și admiterea acțiunii de anulare a taxelor anti-dumping, compensatorii și TVA stabilite de autoritățile vamale în sarcina clientului.

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații, care a asistat și reprezentat cu succes un producător din industria auto, a fost formată din Ioana Hrisafi (Partener) și Mihail Petcu (Senior Associate).

Decizia finală obținută de Țuca Zbârcea & Asociații răspunde unei nevoi acute de a clarifica multiple aspecte procedurale și substanțiale privitoare la încadrarea tarifară a produselor provenite din spațiul non-UE. Printre acestea se numără (i) obligația instanțelor de a efectua o analiză comparativă a încadrărilor tarifare propuse de importator, pe de o parte, și a celor stabilite de autoritatea vamală, pe de altă parte; (ii) valorificarea unor înscrisuri noi obținute pe parcursul derulării cauzei și aplicarea unor hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la admisibilitatea înscrisurilor; (iii) regulile de drept privind interpretarea principiilor de clasificare tarifară; (iv) relevanța Deciziilor privind Informările Tarifare Obligatorii existente la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene cu privire la modul de încadrare tarifară a produselor; (v) relevanța hotărârilor emise de Comitetul Codului Vamal al Uniunii Europene (Decizii TAXUD) cu privire la probleme de interpretare a pozițiilor tarifare specifice produselor importate.

Importurile produselor provenite din spațiul extra-comunitar se află în continuare sub lupa autorităților vamale, fiind susceptibile de taxe anti-dumping, compensatorii și TVA, cu un impact considerabil asupra prețului de achiziție a mărfurilor. Având în vedere și celelalte obligații fiscale declarative intrate în vigoare relativ recent (SAF-T, RO e-Factura și RO e-Transport), operatorii economici trebuie să acorde o atenție deosebită și operațiunilor care au ca obiect taxele și declarațiile aferente importurilor de mărfuri.

Țuca Zbârcea & Asociaţii dispune de o echipă mixtă de avocați și consultanți fiscali specializați în litigii fiscale, care asistă și reprezintă clienții în fața organelor fiscale, vamale și a instanțelor de judecată.

De asemenea, echipa de litigii și arbitraje a firmei este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor. Firmei i-au fost conferite mai multe distincții în recunoașterea palmaresului de succes în acest domeniu, printre care și premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje de către Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *