Search
Vineri 5 Iunie 2020
  • :
  • :

Conceptul de ”legal hub” răspunde cerințelor avocatului matur    

Interviu cu Simona Pirtea, Founding Partner, Partners at Law   


În acest an ați trecut la un alt nivel, alegând calea antreprenoriatului. Ați reușit să coagulați o echipă de 12 avocați, formând Partners at Law. Când ați decis să vă înființați propria societate de avocatură? Care au fost principalele motive?

Decizia a fost luată la sfârșitul anului trecut și în rezonanță cu implicarea mea, din punct de vedere juridic, în inițierea și dezvoltarea unor proiecte de antreprenoriat.

Oamenii de business cu care am lucrat și pe care i-am avut în preajmă în diverse proiecte au contribuit la fundamentarea acestei decizii, în principal prin energia și inspirația pe care mi-au transmis-o, dar și prin modelele pe care le-am (re)găsit în exemplele lor.

Iar decizia a părut cu atât mai naturală cu cât am realizat cu adevărat că, atât uman cât și profesional, am atins pragul de maturitate necesar unui asemenea pas în carieră.

Prin ce se distinge societatea dumneavoastră?

Partners at Law este un concept nou pe piața românească, inițiat împreună cu partenerul meu, Stelian Mic, și adaptat atât cerințelor actuale de dinamism ale mediului de afaceri românesc, cât și dezideratului avocaților cu experiență, care doresc să profeseze într-un mediu mai flexibil și mai puțin ierarhizat.

Ideea de ”legal hub” a fost îmbrățișată cu entuziasm de colegii mei deoarece răspunde cerințelor avocatului matur, care s-a hotărât să meargă pe propriul drum dar care își dorește, în continuare, să lucreze în echipă, cu colegi în care are încredere și care performează la același nivel înalt.

Din Partners at Law fac parte avocați independenți, care au experiență extinsă pe ariile lor de expertiză și care au crescut profesional în cadrul mai multor case de avocatură naționale și multinaționale și au ocupat și poziții manageriale.

Totodată, mulți dintre noi avem experiență in house în companii multinaționale, ceea ce oferă avantajul cunoașterii din interior a unui business și al mecanismelor acestuia. Deși rigurozitatea în ceea ce înseamnă calitatea muncii este la aceeași standard ca și în societățile din care provenim, abordarea noastră este una mult mai apropiată de client, mai flexibilă, mai activă și mai orientată spre business.

Cum au primit clienții cu care colaborați vestea creării Partners at Law?

Cu entuziasm și cu deschidere! Au văzut avantajele acestui concept și faptul că pot primi consiliere și reprezentare juridică integrată, asemenea celei din societățile clasice dar într-un mod mai dinamic, mai concis și mai eficient și din punct de vedere al costurilor. Avantajul vine și din faptul că echipa Partners at Law este formată din avocați seniori care nu doar coordonează proiectele, ci se implică direct în fiecare pas al procesului juridic.

Care sunt ariile de expertiză forte, în prezent?

Ariile în care avem experiență semnificativă și în care am înregistrat succese în proiecte de mare anvergură sunt: M&A, real-estate, dreptul penal, dreptul muncii, banking&finance, litigii și insolvență.

Unde vă vedeți peste 5 ani, ca dimensiune a business-ului, anvergura clienților și poziționarea în piață?

Cred în acest concept și cred în avantajele pe care le poate da clientului dar și avocatului din echipă. Văd Partners at Law extinzându-se, atât ca număr de avocați, ca arii de expertiză cât și ca portofoliu de clienți.

Fiecare dintre avocații din echipă a colaborat și colaborează cu multinaționale și ne dorim extinderea acestor colaborări în viitor dar ceea ce ne-am propus este și apropierea și susținerea antreprenoriatului românesc, a start-up-urilor și scale-up-urilor. Mulți tineri antreprenori își doresc clădirea unor afaceri solide și etice dar nu agrează și nu rezonează cu rigiditatea avocaților din marile societăți.

Prin conceptul Partners at Law încercăm și deja reușim să fim mai aproape și de aceștia, oferindu-le o perspectivă legală asupra cerințelor mediului de afaceri românesc și mondial.

Intenționați să dezvoltați și alte arii de practică?

Intenționăm să dezvoltăm arii de nișă precum: IT&C, Data protection, Dreptul mediului și Drept sportiv.

Sunteți specializată în Dreptul Penal al Afacerilor. Cum apreciaţi calitatea actului de Justiţie în 2017? 

Am văzut în instanțe tot mai mulți avocați bine pregătiți în domeniul penal, avocați dedicați meseriei și care susțin soluții legale, inovative și fundamentate foarte bine în drept.

Deși există o rezistență mai mare din partea judecătorilor în a asculta și, mai ales, a înțelege punctul de vedere al inculpatului care vine în instanță cu un stigmat, îmi place să cred că această rezistență va slăbi și va exista o deschidere tot mai mare în a asculta și a analiza și în spiritul legii, nu strict în litera ei.

Totodată, din ce în ce mai des în ultima perioadă, am întâlnit și procurori care își ințeleg în mod corect menirea, de a sprijini la aflarea adevărului și nu numai de a acuza, mecanic. Deși cred că suntem încă departe de ce aș considera act de justiție de calitate, suntem totuși pe drumul cel bun.

Cum comentează judecătorii, procurorii și avocații, modificările foarte dese ale Codului Penal și ale Codului de Prodedură Penală?

Judecătorii și procurorii sunt principalii opinenți pe acest subiect, vocali și vizibili (prin organele sau organizațiile profesionale) în spațiul public.

Din păcate, avocații, prin organele noastre, suntem mai timizi în a ne face cunoscute punctele de vedere. Ceea ce este esențial este că normalitatea sau calitatea actului de justiție presupune, în primul rând, o legislație stabilă care să poată fi cunoscută și înțeleasă în toate detaliile și subtilitățile sale nu numai de profesioniști, dar și de către cei care se expun încălcării ei.

Chiar dacă sunt de acord ca legislația material și procesual penală are încă nevoie de îmbunătățiri majore și de substanță, cred că ar fi cazul ca, la un moment dat, să găsim și să menținem un grad de echilibru și stabilitate din acest punct de vedere.

Cum apreciați nivelul de conștientizare /gradul de cunoaștere a managerilor români în privința regulilor și standardelor de compliance (conformarea cu normele legale)?

Efervescența ultimilor ani și, inclusiv, numeroasele dosare penale în zona de business  au atras atenția antreprenorilor și managerilor din România în privința standardelor de compliance.

Totodată, a devenit și o necesitate alinierea companiilor românești la companiile multinaționale deoarece ultimele solicită standarde ferme de compliance în încheierea unor relații contractuale. Cu toate acestea, încă există deficiențe foarte mari în zona prevenției și importanța acesteia nu se recunoaște decât în momentul în care compania trebuie să răspundă din punct de vedere administrativ sau penal.

Însă, și rolul nostru, al avocaților, este foarte important în promovarea unei atitudini preventive la nivelul societăților pe care le consiliem, prin explicarea argumentată a avantajelor lucrurilor bine făcute și corectate, în caz de nevoie, înainte de a avea impact negativ.

Cu ce experţi externi  – notari, executori judecătoreşti, practicieni în insolvenţă, consultanţi fiscali, auditori, evaluatori, contabili, traducători etc. – colaboraţi constant?

Avem colaborări stânse cu notari, consultanți fiscali, auditori, contabili care împărtășesc aceeași pasiune și dedicare pentru munca depusă și care ne ajută în găsirea unor soluții inovative și practice pentru clienții noștri.

De asemenea, Partners at Law are colaborări și cu experți în diverse industrii, cum ar fi M&A, agricultură, medical, real-estate care conferă actului juridic o perspectivă mai practică și mai aplicată nevoilor de business.

Faceți parte din Fundația Romanian Business Leaders și sunteți în echipa de coordonare a programului RePatriot. Care sunt obiectivele acestui proiect?

RePatriot este un proiect al Romanian Business Leaders, o platformă de informație și inspirație, și are la bază aceeași energie și același entuziasm ca și fundația mamă și dorința de ”a face”, de ”a acționa” și de ”a te implica”.

Obiectivul principal al proiectului este repatrierea prin antreprenoriat și se adresează românilor din diaspora, propunându-și să îi susțină pe cei care doresc să revină în ţară și să îi consilieze pentru acces rapid la oportunităţile din România.

Plecând de la o idee acum 2 ani și jumătate, Repatriot a reușit să inspire foarte mulți oameni valoroși și să creeze o comunitate de antreprenori care se susțin, se motivează și generează numeroase proiecte strategice și de investiții.

În perioada 4-8 octombrie s-a desfășurat la București Summit-ul de Business RePatriot – Investim în România. Cum a decurs acest eveniment?

A fost a doua ediție a acestui summit și a fost un succes având în vedere prezența a numeroși antreprenori români de top atât din țară, cât și din străinătate, a subiectelor dezbătute și a proiectelor generate.

Punctele centrale au vizat prezentarea oportunităților pe care România le oferă investitorilor, facilitarea dialogului și construirea unei punți de colaborare între antreprenorii din țară și din străinătate și obținerea unor rezultate concrete prin lansarea de parteneriate strategice.

Am regăsit prieteni dragi proiectului pe care i-am întâlnit anul trecut dar și oameni noi care își doresc să se implice activ și să pună umărul la o Românie mai competitivă, mai stabilă și mai unită.

Cum percepeţi apetitul investiţional al clienţilor dumneavoastră în anul 2017? Din ce sectoare economice provin cei mai importanţi clienţi ai Business at Law?

Chiar dacă mediul economic românesc nu este încă unul matur, stabil și predictibil, avem clienți care îndrăznesc să investească și care au identificat oportunități de dezvoltare și în acest an. Sectoarele economice din care aceștia provin sunt: construcții, petrol și gaze, logistică, consultanță, turism, real estate și building management.

 

 

  

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *