Search
Vineri 28 Ianuarie 2022
  • :
  • :

O româncă din Franța revoluționează tehnicile de sprijin pentru copiii cu autism

O româncă și-a transformat teza de doctorat în informatică, realizată în cadrul Universitații Grenoble Alpes din Franța, într-un startup, Emoface, care a dezvoltat o tehnologie inovatoare cu impact real în viața persoanelor cu dificultați în interacțiunile sociale, de exemplu pentru copiii cu autism.

După doi ani de testare în Franța, aplicația Emoface Play & Learn Emotions, care permite utilizatorilor să interacționeze cu avataruri 3D capabile să exprime emoții în context social și să simuleze practic ceea ce se întâmpla în realitate, va fi disponibilă, din aprilie, și cu o versiune în limba română. Noua metodologie folosește avataruri pilotate prin inteligență artificială, care generează gesturile și expresiile faciale astfel încât interacțiunea să fie cât mai naturală.

Adela Bărbulescu și Mayra Lima

„Concepția aplicației s-a conturat cu ajutorul asociaței mele, Mayra Lima, designer UI/UX, a cărei sora este autistă și care cunoaște foarte bine cotidianul și nevoile specifice ale familiilor cu copii neuroatipici”, povestește Adela Bărbulescu, fondatoarea startup-ului Emoface.

„M-am inspirat inițial dintr-un studiu făcut de cercetătorul în psihologie Simon Baron-Cohen, care a folosit video-uri cu persoane care exprimă emoții pentru a antrena recunoașterea emoțiilor pentru adulții cu autism. Mi-am dat seama că același mod de învațare ar fi mai eficient dacă ar fi folosit un conținut visual mai ușor controlabil, care să poate fi adaptat nevoilor utilizatorilor. Am prezentat un prototip simplu pentru un test de recunoaștere a emoțiilor folosind animații 3D generate în cadrul studiilor și am primit răspunsuri pozitive din partea parinților și din partea medicilor care propun aceste terapii”, spune Adela Bărbulescu.

Principalii beneficiari ai Emoface sunt terapeuții și pacienții care își antrenează abilitațile sociale. Pe termen lung, utilizatorii vor deveni mai autonomi, li se va ameliora comunicarea și vor reuși să-și gestioneze emoțiile mai bine, mai ales în momente de frustrare și enervare. De asemenea, modul de progresie în aplicație prin interacțiune fără eșec conduce la încredere în sine, ceea ce duce la o mai bună sănătate mentală și la ameliorarea incluziunii sociale în general.

De regulă, pentru a-i învața pe copii o nouă emoție, specialiștii folosesc pictograme, imagini printate sau fotografii cu persoane care arată bucuria, de exemplu, sau frică, însa apare un decalaj fața de ceea ce se întâmpla în viața reală, unde totul este foarte rapid și sunt foarte multe informații de procesat. De aceea, profesioniștii au nevoie de materiale dinamice, controlabile și cu un conținut complex, care să le permită să simuleze ceea ce se întâmpla în realitate.

Adela Bărbulescu, fondatoare Emoface

Prima aplicație dezvoltată conține peste 150 de exerciții, iar tot conținutul de animații 3D cu avataruri expresive, care reproduc expresii faciale, este generat în mod aleatoriu, ceea ce împiedica memorarea răspunsurilor în testele folosite, de exemplu, pentru recunoașterea emoțiilor. Platforma a fost susținuta financiar de membrii echipei, dar și prin programe de incubație, precum SATT Linksium (2017-2019), fundații și programe naționale de dezvoltare (BPIFrance) sau Innovators for Children (2020-2021).

Investiția necesară estimată pentru dezvoltarea următoarelor aplicații Emoface pâna în 2023 depașește jumătate de milion de euro. Deocamdată, prima aplicație, care lucrează emoțiile de baza, are 600 de beta useri în 5 țari și va fi lansată inclusiv în limba româna, la începutul lui aprilie.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *