EximBank va pune la dispoziția companiilor românești un ghid al investițiilor străine în Irak în urma unui acord de colaborare pe care l-a încheiat cu Rasheed Bank, una dintre cele mai mari instituții bancare irakiene.
„Interesul companiilor românești pentru piața irakiană este unul ridicat, iar pentru EximBank este prioritar să facă demersuri în direcția facilitării derulării proiectelor românești în zonă. De aceea, în urma întâlnirii pe care am avut-o cu o delegație economică din Irak, am convenit ca, în cadrul eforturilor care se fac la nivel guvernamental pentru intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două țări, Rasheed Bank să transmită EximBank un ghid al investițiilor străine care să cuprindă toate informațiile necesare demarării de proiecte de investiții și care să fie pus la dispoziția companiilor românești”, a declarat Traian Halalai, președintele EximBank.
El a adăugat că, în cadrul aceleiași întâlniri, atât EximBank, cât și Rasheed Bank, și-au manifestat interesul privind stabilirea unei relații de bănci corespondente.
”Discuțiile purtate au scos în evidență faptul că piața irakiană oferă oportunități importante pentru companiile românești, mai ales în domeniul industriei auto și în cel al construcțiilor. Consider că este important ca antreprenorii să știe că EximBank are instrumente pentru a susține atât internaționalizarea companiilor românești – achiziționarea de acțiuni emise de o companie din străinătate de exemplu, dar și participarea lor la proiecte din afara țării – cum ar fi construcția unui gazoduct, modernizarea unei uzine sau realizarea de facilități de montaj în domeniul auto”, a mai spus Traian Halalai.
EximBank a dezvoltat și oferă soluții complexe și integrate pentru exportatori și firmele care urmăresc internaționalizarea, similare cu instrumentele din portofoliul oricărei ECA (Export Credit Agencies), precum:
– garanții pentru participare la licitații, garanții de restituire a avansului plătit de importator, garanții de bună execuție a contractelor etc.polițe de asigurare a încasărilor din contractele de export cu plata amânată;
– polițe de asigurare a creditelor cumpărător acordate de bănci importatorilor pentru plata mărfurilor / serviciilor din România;
– polițe de asigurare a investițiilor românești în străinătate.