Search
Vineri 24 Ianuarie 2020
  • :
  • :

Există și locuri de muncă vacante

locuridemuncaÎn trimestrul II 2013, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,70%, în creștere cu  0,04 puncte procentuale față de trimestrul precedent, anunță Insititutul Național de Statistică (INS). Comparativ cu același trimestru al anului 2012, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,11 puncte procentuale.

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 30,1 mii, în creștere cu 2,1 mii locuri de muncă vacante față de trimestrul anterior. În comparație cu trimestrul similar al anului 2012, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 5,4 mii

Rata și numărul locurilor de muncă vacante pe activități ale economiei naționale

În trimestrul II 2013, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în  activitățile de spectacole, culturale și recreative (3,43%), alte activități de servicii (2,76%), respectiv în administrație publică (1,61%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activitățile de învățământ (0,13%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,14%), respectiv cele din industria extractivă (0,15%).

Ca și în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puțin de o treime (9,8 mii locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 0,94%. Sectorul bugetar a însumat puțin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3,9 mii locuri vacante se regăsesc în administrație publică, 3,4 mii locuri vacante în sănătate și asistență socială, iar 0,5 mii locuri vacante în învățământ.

Prin comparație cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activitățile de spectacole, culturale și recreative (+2,43 puncte procentuale), respectiv în alte activități de servicii (+2,37 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activitățile din agricultură, silvicultură și pescuit, industria extractivă, respectiv sănătate și asistență socială (-0,16 puncte procentuale).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creșteri au cunoscut activitățile de spectacole, culturale și recreative (+1,2 mii locuri vacante), alte activități de servicii (+0,9 mii locuri vacante), respectiv industria prelucrătoare (+0,5 mii locuri vacante). În sens contrar, diminuări semnificative ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate și asistență socială (-0,5 mii locuri vacante), construcții, respectiv în transport și depozitare (-0,3 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *