Search
Duminica 12 Iulie 2020
  • :
  • :

Implicare și determinare

craciunelInterviu cu Cristian Crăciun, Executor Judecătoresc, BEJ Crăciun Cristian și președinte al Casei de Asigurări a Executorilor Judecătorești din România

De ce ați ales profesia de executor judecătoresc?

 Această alegere am luat-o având în vedere faptul că, din perspectiva mea, este cea mai frumoasă profesie juridică. O spun acum din calitatea de executor judecătoresc.

Lăsând pe plan secundar onorariile, există în această profesie ceva meritoriu: sentimentul lăuntric că prin intermediul acestei profesii participi nemijlocit la actul de dreptate. Eu îl trăiesc de 10 ani.

Ce calități trebuie să aibă un executor judecătoresc?

Consider că un executor judecătoresc trebuie să aibă cât mai multe calități posibile. Cu toate acestea, două aspecte sunt esențiale: implicarea și determinarea.

De asemenea, caracterul este un element definitoriu. Ca în orice profesie juridică, lucrăm cu valori, a căror soartă uneori se află în mâna noastră. Vindem lucruri mobile și imobile la licitație, evacuăm imobile, predăm minori etc. și dacă acestea se fac fără a se respecta codul deontologic profesional, dacă decizia pe care trebuie să o luăm este viciată de alte elemente, indiferent că e mila necuvenită sau la antipodul extreme cointeresarea, se ajunge la o aplicare eronată a legii, la abuzuri și chiar fărădelegi.

De altfel, este interzis executorului judecătoresc să dobândească bunuri din executarea silită, lucru normal și firesc pentru o bună desfășurare a activității.

Care sunt pentru dumneavoastră provocările aduse de această profesie?

 Acum mă aflu în fața unei mari provocări. În cursul anului 2013 am fost ales președinte al Casei de Asigurări a Executorilor Judecătorești din România. Este o instituție care se ocupă cu asigurarea executorilor pentru prejudiciile ce se pot cauza prin executare silită. Le mulțumesc colegilor care m-au propus și m-au ales. Provocarea constă în faptul că această instituție se află în plin proces de reformare, fapt pentru care mă implic cu maximă determinare.

Este necesară crearea unui sistem de asigurări care să fie permisiv pentru toți executorii judecătorești și benefic pentru persoanele care trebuie să beneficieze de despăgubiri.

Nu este simplu, dar este posibil și cu certitudine trebuie realizat.

În general, societatea civilă percepe executarea silită ca un lucru extrem și cu temere.

Care sunt însă percepțiile dumneavoastră față de actele/faptele justițiabililor părți în procedura de executare silită?

 Executorii judecătorești formează un corp foarte omogen, disciplinat și condus cu profesionalism. Practic, fără executare silită, noțiunea de justiție nu ar avea finalitate.

O primă atenție aș îndrepta-o spre plângerile disciplinare, penale sau civile, care sunt ceva la ordinea zilei în această profesie. Este un element neplăcut al profesiei, dar este elementul care determină această organizație să acționeze tot timpul în litera legii. Pe de altă parte, există și justițiabili „binevoitori” care profită de aceste „oportunități”.

Era la modă, până nu demult să recuzi executorul judecătoresc tocmai pentru a amâna executarea silită, deși codul de procedură civilă prevedea dispoziții suficiente care permiteau continuarea executării silite și în cazul unei astfel de petiții. Acum, noul cod de procedură civilă a rezolvat această problemă, pentru că, se prevede fără dubii faptul că executorul judecătoresc va continua procedura de executare silită chiar și în cazul în care este înregistrată o cerere de recuzare a acestuia în procedura condusă de el.

 Vorbiți de implicare și determinare. Este firesc să vă implicați în problemele clienților?

Este firesc să tratăm cu profesionalism maxim problemele clienților noștri. Este important să cunoaștem realitatea problemelor pe care le instrumentăm, să tratăm părțile implicate de așa manieră încât să se plieze pe tiparul legii, să realizeze că acesta este singurul mod corect și benefic de acțiune.

Prin actele / acțiunile mele ca executor judecătoresc, urmăresc să îi determin atât pe debitori cât și pe creditori, să conștientizeze că orice alt comportament în cadrul procedurii de executare silită, le aduce prejudicii și va fi sancționat de lege.

Care sunt cele mai sensibile situații care ajung în procedura de executare silită?

Eu consider că sunt cele în cauzele vizând încredințarea minorilor. Personal mă uimește de fiecare dată cum unii părinți își tratează copiii ca monedă de schimb, mod de răzbunare în separarea cuplurilor. Sub imperiul vechiului cod de procedură civilă, executările silite privind minorii se interpretau prin analogie, părintele îndreptățit în prezența executorului judecătoresc își putea lua direct copilul. Prevederile noului cod de procedură civilă, în vigoare din februarie 2013, tratează această problemă mult mai delicat, prevăzând implicarea unui psiholog și a forurilor privind protecția copilului; totuși problema rămâne nerezolvată în cazul părintelui de rea-credință, care are posibilitatea să-l influențeze pe minor în detrimentul său. Cred că ar fi necesară o nouă legiferare în acest domeniu.

După ce principii vă conduceți în viață?

Am o sumedenie. Totuși, unul m-a marcat din perioada universitară: COGITO ERGO SUM. Trăim într-o lume în care elementul material primează. Verbul „a avea” a primit prea multe conotații. Nu vreau să filozofez prea mult pe această temă, dar cred că important este și ceea ce suntem fiecare, calitatea noastră personală și nu doar ce avem, cu ce ne afișăm în public. Văd oameni care au avut un statut social important, justiția i-a adus cu picioarele pe pământ și acum își dau seama ce greșeli au făcut.

 Vorbim despre insolvență și executarea silită din perspectiva unei familii. Care este percepția dumneavoastră?

 Împreună cu soția mea formăm o familie nu doar acasă, ci și din punct de vedere profesional, astfel că vă pot spune faptul că, la fel ca într-o familie și între aceste două profesii, unul dintre principiile de bază este colaborarea. Pe de-o parte, pregătirea juridică pentru cele două profesii la bază este aceeași însă, în practică acestea se completează. Aceasta deoarece, abordarea problematicii este diferită.

Pe de altă parte, nu de puține ori, debitorii din executarea silită ajung debitorii în insolvență și averea debitorului insolvabil este întregită prin acțiunile în instanță ale practicianului în insolvență puse în executarea silită.

Articol apărut în numărul 4 al revistei Legal Magazin
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *