Search
Vineri 18 Octombrie 2019
  • :
  • :

Knight Frank: Piața de birouri din București încheie 2017 cu peste 310.000 mp în peste 170 de tranzacții

Raportul anual Knight Frank – European Commercial Property Outlook – estimează că proprietățile comerciale de pe piețele europene intră în anul 2018 cu un impuls pozitiv: România este o piață stabilă, în creștere, mai ales pe segmentul de birouri.

Piața de birouri din București a atins rezultate apropiate celor record din 2016, luând în considerarea tranzacțiile din clădirile de clasa A și B. În 2018 sunt preconizate creșteri și cereri noi ale unor jucători care vor intra pe piață, dar și a celor existenți care se vor extinde sau vor avea în vedere o relocare.

Trimestrul patru a anului trecut a adăugat pieței de birouri din București tranzacții însemnate care însumează peste 85.000 mp, ceea ce echilibrează cifrele celor două semestre (peste 150.000 mp/semestru). Calea Floreasca/Barbu Vacarescu își menține poziția de lider în ceea ce privește zonele cu cele mai multe cereri de pe piață (16%) și este urmată îndeaproape de CBD, centru-vest, Piața Presei Libere și Dimitrie Pompeiu.

“Piața se află într-un ritm de creștere alert și precaut în același timp, pentru că atât investitorii, dezvoltatorii, cât și chiriașii au trecut printr-o criză economică din care au învățat mult și care îi face să analizeze foarte atent riscurile și oportunitățile existente. Divizia noastră de birouri își păstrează poziția de top, atât prin tranzacțiile încheiate anul trecut, cât și prin cea mai vastă experiență și cunostințe ale pieței. În 2018 ne așteptăm la creșterea cererii față de 2017, dar nicidecum nu vorbim, de exemplu, de o dublare a numărului de tranzacții. Estimăm din ce în ce mai multe tranzacții mari, de peste 20.000 mp, ceea ce va apropia România, în câțiva ani, de cifrele piețelor vecine, Ungaria, Cehia și, mai tarziu, chiar de Varșovia”, a declarat Horațiu Florescu, Chairman & CEO Knight Frank România.

Între timp, economia zonei euro a depășit așteptările din 2017, iar FMI prognozează o creștere de 2,1% a PIB-ului, cel mai inalt nivel din ultimul deceniu. Chiar dacă se așteaptă o încetinire a creșterii economice din zona euro, consensul este că va rămâne aproape de 2,0%. La noi, Bucureștiul rămâne principalul motor al economiei și destinația preferată pentru investiții în contextul creșterii economice naționale, estimată pentru 2018 la 4,4%.

Datele provizorii pentru anul 2017 sugerează că volumul investițiilor în proprietăți comerciale europene va depăși suma de 216 miliarde de euro din 2016, dar va rămâne în continuare sub vârful de piață din 2015, când au fost investiți peste 250 de miliarde de euro. În 2018 ne așteptăm la volume similare celor de anul trecut.

Un trend în creștere în Europa este deschiderea de spații de co-working, birouri flexibile și cooperare la locul de munca, iar tehnologia, creșterea numărului de liber profesioniști și cerințele din ce în ce mai sofisticate ale angajaților redefinesc spațiul de muncă tradițional. Apetitul crescând pentru birourile flexibile se propagă rapid pe piețele europene, cele mai de seamă fiind Londra, Berlin și Paris. Sectorul va continua extinderea în zona euro, și estimăm că și în România, pentru a deservi o mai mare varietate de nevoi.

***

Knight Frank este cea mai mare rețea globală deținută privat în domeniul imobiliar. Având sediul în Londra, Knight Frank, împreună cu partenerul din Statele Unite, Newmark Grubb Knight Frank, operează în 413 birouri, din 60 de tari, pe șase continente unde are peste 14.000 de angajați. Grupul oferă consultanță tuturor tipurilor de clienți, de la proprietari individuali și cumpărători până la dezvoltatori, investitori și chiriasi corporativi. Pentru mai multe informații despre companie, accesați KnightFrank.com.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *