Search
Luni 2 Decembrie 2024
  • :
  • :

Liberalizarea pieței, energia regenerabilă și problema arieratelor – principalele teme ale discuțiilor companiilor de utilități cu oficialii FMI

utilitatiEconomia românească are nevoie, mai mult ca oricând, de stabilitate și predictibilitate pe toate planurile, astfel încât investitorii să-și recapete încrederea în perspectivele de creștere și dezvoltare a afacerilor lor de pe piața locală, au declarat, marți, 23 iulie, reprezentanții Federației Patronale a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) în cadrul discuțiilor avute cu oficialii delegației FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

“Este încurajator faptul că autoritățile române au început să aplice acest calendar de deschidere graduală a pieței energetice. Suntem de acord cu faptul că ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem înțelegere pentru acest lucru, dar totuși credem că o încetinire a aplicării calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun”, au susținut reprezentanții ACUE.

O problemă majoră rămâne cea privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este în continuare CFR, care înregistra, la jumătatea acestui an, datorii de aproximativ 525 mil. lei către companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de mil. lei ar trebui recuperate de la clienți aflați în insolvență. Reprezentanții ACUE au explicat că operatorii sunt forțați să furnizeze pe o durată de timp nedefinită gaze și electricitate clienților aflați în insolvență, chiar dacă aceștia nu-și plătesc facturile. Având în vedere că pentru astfel de clienți nu există sancțiuni, există pericolul ca rău-platnicii să abuzeze de situație. Această tendință este valabilă atât pentru clienții privați, cât și pentru cei de stat. Foarte importantă în acest sens este propunerea de modificare a Codului insolvenței, prin care clienții aflați în astfel de situații să fie obligați să-și achite datoriile.

În ceea ce privește energia regenerabilă, operatorii din domeniu și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezvoltarea în viitor a producției de energie din surse regenerabilă ca urmare a adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2013. Principala idee susținută de reprezentanții ACUE este aceea că, principial și pentru a nu afecta stabilitatea și predictibitatea mediului de afaceri, modificările schemei de sprijin trebuie să se aplice doar pentru noile investiții și nu și pentru cele finalizate sau în curs de finalizare. Până în prezent, au fost acreditate capacități de peste 2.800 MW, iar alte 500 MW sunt în diverse stadii de construire. Investițiile realizate sau angajate în domeniul energiei regenerabile în România depășesc 4 mld. de euro, în timp ce contribuțiile la bugetul de stat sunt de peste 500 mil. euro anual.

Înființată în mai 2012, Federația ACUE numără circa 25 de membri, între care grupuri puternice din sectorul energetic, respectiv E.ON România, ENEL România, CEZ România, GDF Suez Energy România, Distrigaz Sud Rețele, Electrica,  Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *