Search
Marti 25 Februarie 2020
  • :
  • :

Marile companii farmaceutice – achiziții și fuziuni în stagnare

pharmaActivitatea de fuziuni și achiziții a marilor companii farmaceutice a stagnat în 2013, în pofida presiunii de a recupera un ecart de creștere a vânzărilor estimat să atingă 100 de miliarde de USD în 2015. Deși companiile farmaceutice au în prezent o capacitate mai bună de a realiza fuziuni și achiziții, acestea se confruntă cu o provocare dublă: evaluări de preț mai mari pentru activele atractive și putere de cumpărare mai mică în comparație cu competiția – companiile mari din domeniul biotehnologiei și companiile farmaceutice specializate, se arată în noul raport EY -The shifting balance of firepower.

Ecartul de creștere estimat până în 2015 pentru segmentul marilor companii farmaceutice – veniturile adiționale necesare pentru a ține pasul cu piața globală a medicamentelor – a rămas, în esență, neschimbat, și anume 100 de miliarde de USD. Incapacitatea marilor companii farmaceutice de a recupera acest decalaj de creștere este explicabilă atât prin lipsa unor activități de fuziuni și achiziții semnificative, cât și prin încetinirea vânzărilor. Luând în considerare rezultate revizuite pentru trimestrul al treilea, se estimează o scădere de 1% a vânzărilor totale pe 2013.

Capacitatea companiilor din sectorul farmaceutic de a încheia fuziuni și achiziții este în creștere. Indexul Firepower realizat de EY a arătat că, în 2013, capacitatea companiilor din sectorul farmaceutic de a realiza tranzacții a crescut cu 15%, la 100 de miliarde de USD. Această creștere a fost determinată aproape în totalitate de creșterea valorii acțiunilor, care a reprezentat mai mult de 90% din creștere.

În 2014,  EY estimează că vor avea loc aproximativ 12 vânzări de active de către marile companii farmaceutice, mai ales din categoria celor care nu fac parte din core business. Valoarea acestor operațiuni s-ar putea ridica până la 100 de miliarde de USD, sumă care va întări puterea de tranzacționare a companiilor și va putea fi alocată pentru viitoare activități de fuziuni și achiziții.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *