Search
Marti 25 Februarie 2020
  • :
  • :

Ne sinucidem economic? De ce ar trebui să muncim mai puțin pentru stat!

EVAZIUNEFISCALAAnaliză KeysFin

Presiunea fiscală pusă tot mai puternic pe mediul de afaceri riscă să alunge capitalul din România și să asistăm la o adevărată sinucidere economică, avertizează economiștii de la compania de business information si credit risk management KeysFin, într-o analiză privind evoluția fiscalității din România din 2004 și până în prezent. Principala concluzie reieșită din datele statistice – cu cât statul a pus mai multă presiune pe mediul privat, cu atât gradul de rezistență fiscală a crescut, adică statul a adunat, procentual, mai puțini bani.

Gradul de colectare al principalelor taxe și impozite a scăzut în ultimii 10 ani de la 66% în 2004 la 56% în prezent, arată statistica KeysFin.

Încasările din TVA s-au redus în acest interval cu 7%, de la 47% la 40%, contribuțiile din asigurări sociale cu 6 procente, de la 85% la 79%, iar cele din impozitul pe profit cu 5%, de la 85% la 80%.

Încasările la buget din impozitul pe venit au fost singurele care au crescut, de la 80% la 83%, iar cele din accize și taxa pe viciu de la 79% la 81%.

Statistica, realizată pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică și cele ale Consiliului Fiscal, mai arată un aspect extrem de relevant.

Pe fondul creșterii susținute a taxelor, TVA-ului în primul rând, evaziunea fiscală a explodat, de-a dreptul, de la 6,4% la 16,2% din PIB, din care cea pe TVA a avansat cel mai mult, de la 3% la 12,2%.

“Datele arată foarte clar legătura directă dintre creșterea presiunii fiscale și cea a economiei subterane. Cu cât statul a pus mai puternic jugul pe economie, cu atât a încasat, procentual mai puțin”, afirmă analiștii de la KeysFin.

Potrivit acestora, nu este de mirare că economia neagră a explodat în acest interval, ajungând ca în industrii precum cea a cărnii sau a băuturilor alcoolice, piața neagră, evazionistă, să devină majoritară.

“Mentalitatea de tip contabil practicată de autorități își arată falimentul și riscă să afecteze puternic economia”, afirmă aceștia.

“Cu cât vor încerca să își acopere găurile din buget prin majorări de taxe și impozite, cu atât România va avea de pierdut, riscând o adevărată sinucidere economică”, spun experții.

De ce riscăm sinuciderea economică

Cei de la KeysFin spun că sinuciderea economică trebuie tradusă prin pierderea iremediabilă a atractivității mediului de afaceri, fapt care devine tot mai posibil.

Potrivit raportului Paying Taxes 2014, dat publicității recent de Banca Mondială, România se află, din punct de vedere al libertății fiscale, abia pe locul 134, după Belarus și înaintea Bosniei.

Bulgaria, singura țară din regiune cu care încercăm să ne comparăm, ocupă locul 81. Cu alte cuvinte, are un mediu economic mult mai liber, mai puțin presant în privința fiscalității.

“Bulgarii au înțeles că fără scăderea taxelor, riști să nu îți mai vină investitorii. Așa au ajuns să aibă impozitul pe profit și pe venit de numai 10%, TVA de 20% și contribuții sociale de 31%, față de 44% în România”, afirmă experții.

În timp ce România a stagnat în privința libertății fiscale în ultimii ani, Bulgaria a avansat puternic în clasament, cu 10 locuri numai în ultimul an.

“Trăim într-o competiție economică globală în care țările pleacă de pe poziții diferite. Nu putem să ne lăudăm că avem o fiscalitate mai bună decât în nu știu ce țări occidentale, pentru simplul motiv că nu există grad de comparație. Acele țări au economii mult mai dezvoltate, iar gradul de rezistență la fiscalitate este incomparabil cu cel din economia românească, una anemică, alienată de criză”, spun cei de la KeysFin.

“E ca și cum i-ai da unui sportiv plin de mușchi și unuia anemic același tip de stimulente și te-ai aștepta să aibă performanțe similare, doar pe baza medicamentației”, explică aceștia.

Potrivit KeysFin, în condițiile în care fiscalitatea va rămâne bătută în cuie și în 2015, iar salariul minim impus de stat va crește, nu este exclus să continuăm să pierdem teren față de celelalte țări din regiune.

“Singurul nostru argument în ochii investitorilor străini, în prezent, îl constituie costul forței de muncă, iar aici este inerent ca acesta să își piardă din atractivitate în următorii ani. În condițiile în care fiscalitatea nu reprezintă deloc un argument pozitiv, costurile de transport sunt incomparabil mai mari având în vedere absența infrastructurii și costurile carburanților, iar corupția și birocrația sunt generalizate, întrebarea este cu ce argumente vom mai reuși să atragem capital privat”, afirmă experții.

Încasările bugetare ale guvernului României sunt în prezent de 32% din PIB. Nu stăm nici rău, dar nici bine față de alte țări din lume. Suntem undeva la mijlocul clasamentului.

Problema este că, dacă statul va încerca să adune mai mulți bani fără să fie foarte atent la efecte, s-ar putea trezi cu reversul medaliei.

“Sunt multe business-uri care, în prezent, funcționează în zona gri a economiei. Dacă vor ajunge în colimatorul ANAF, se vor închide, cu siguranță, iar statul n-ar mai câștiga nici din activitățile colaterale (costuri de funcționare, salarizare etc.). Întrebarea este ce preferăm – să omorâm un business care, până la urmă generează consum în economie, sau să încercăm să îl determinăm să iasă la lumină? Cum facem asta – prin facilități fiscale, prin scăderea presiunii fiscale pe costul business-ului”, au mai spus analiștii KeysFin.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *